Så här gör du ditt hus större utan att riva ner väggarna

Tycker du att ditt hus känns litet och klaustrofobiskt, och skulle du gärna vilja ha ett lite större hus med ett mer luftigt intryck?

Inga problem, vi har satt ihop 3 enkla tips på hur du kan göra så att ditt hus ser större ut än vad det faktiskt är. Du behöver faktiskt inte riva ner väggar för att göra detta. 

Det handlar inte alltid om hur många kvadratmeter ditt hus faktiskt är, utan hur du utnyttjar dem till max! Så vad väntar du på? Läs igenom våra tre tips och bli inspirerad. 

Satsa på en minimalistisk inredning

Ett stökigt hus med en massa pynt och onödigt tingeltangel som står framme kan vara med till att skapa ett stressig och rörigt intryck. Inte nog med att det också tar längre tid att göra rent när man ska damma av och göra rent under alla prydnadssaker, så kan också göra så att huset faktiskt ser mindre ut.

Den minimalistiska stilen blir allt mer populär. Därmed är inte sagt att du inte kan ha prydnadssaker stående framme, men välj ut dem som skapar glädje och betyder någonting. Du kan också ha prydnadssakerna stående i en viss period och sen byta ut den istället för att ha det hela stående framme hela tiden. 

Släpp in ljuset

Upplysta rum gör också så att huset verkar större. Ett enkelt och billigt sätt att öka ljusstyrkan i rummen kan vara att köpa lampor med starkare styrka, eller investera i flera små lampor som kan vara med till att skapa en mysig stämning på kvällarna. Fler ljuskällor kan också göra så att ljuset kommer ut i alla små vrår och krokar i rummet. 

Ett annat sätt att släppa in ett mer naturligt ljus i huset är att sätta in större fönster. Det är ett jättebra sätt att släppa in mera naturligt ljus i huset under dagen. Större fönster kan faktiskt vara med till att värma upp huset under våren och sommaren. Tänk vad härligt det hade varit med stora fina altandörrar i vardagsrummet ut mot trädgården! 

Ljusa färger är A och O

Mörka färger har ofta den effekten av att ett rum ser mindre ut än vad det faktiskt är. Väljer man istället att måla väggarna i ljusa färger får man stället motsatt effekt. Ljusa färger skapar både rum och ger en mer luftig känsla i rummet vilket gör att rummet upplevs som större.  

Svala kulörer så som ljusblått, ljusgrönt och lila är de bästa färgerna när man vill att ett rum ska se större ut, då de är med till att skapa rymd och harmoni.  Varma färger så som rött, gult och rosa har motsatt effekt och upplevs som närmare och gör så att rummet verkar mindre. 

Om man gärna vill maximera effekten av den ljusa väggfärgen kan man använda sig av kontraster eller sk. ”färgklickar”. När man använder sig av kontraster så är det viktigt att hålla sig till några få färger. Annars kan man riskera att skapa ett rörligt och stressigt intryck.