Varnar för populärt knep: Om du förvarar avokado på detta sätt kan du bli mycket sjuk

Skriven av Ida Hansson

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ett viralt knep har fått experter att varna.

På TikTok kan man hitta många knep för att göra vardagen enklare. Det kan handla om allt från matlagning till hur livsmedel bör förvaras - exempelvis för att få dem att hålla längre.

Ett populärt knep för förvaring av avokado får nu experter från Pink Storage Cardiff att varna, eftersom det kan orsaka muskelkramp och diarré.

Knepet går ut på att man ska ta avokado och lägga dem i vatten, vilket ska öka hållbarheten från dagar till veckor.

Knepet har blivit rätt populärt av flera anledningar. Dels för att en mogen avokado inte håller länge och dels för att det är en ganska dyr grönsak.

En expert uttalar:

"När vi blev medvetna om knepet kunde vi snabbt se att många var förtjusta i att använde det. Att lägga en avokado i vatten gör att oxidationsprocessen går långsammare, och det får avokadon att övermogna."

Även om knepet verkar fungera, bör man alltså undvika att använda det. Dock är experten också medveten om att när ett viralt knep visar sig fungera, så är det svårt att stoppa dess popularitet.

Men när avokadon placeras i vatten, skapas en miljö med ökad risk för bakterier som listeria och salmonella.

"Dessa bakterier kan finnas på ytan av en avokado, och i vatten kan deras antal fördubblas."

Näringsexpert Toby King säger att listeria särskilt är dåligt, eftersom det inte kan tas bort som många annars tror.

"Några användare tror att man kan desinficera bakterierna på skalet, men listeria kan lätt tränga igenom skalet och därmed in i själva avokadon. Därför kommer desinficering inte att hjälpa," enligt The Imperial Reporter.