Dönerkebabens framtid i EU: Turkiet ansöker om skyddad status

Skriven av Mattias Svensson

1 vecka sedan

|

06/05/2024
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Turkiet har ansökt om att dönerkebab ska få skyddad status inom EU.

Turkiet har ansökt om att dönerkebab ska få skyddad status inom EU, likt Parmaskinka och Halloumi.

Detta innebär att maträtten måste innehålla specifika ingredienser och tillagas på ett särskilt sätt.

Drygt 3500 livsmedel har hittills fått en skyddad ursprungsbeteckning eller skyddad geografisk beteckning inom EU, inklusive flera svenska produkter som Kalix Löjrom och Äkta Gränna Polkagrisar.

Det rapporterar TV4 Nyheterna.

Skyddad status säkerställer att produkterna uppfyller vissa råvarukrav och är tillagade på ett specifikt sätt, förklarar EU-journalisten Ylva Nilsson.

"Detta görs dels för konsumenterna, så att vi inte ska bli lurade och betala för fel produkter, men också för tillverkarna, särskilt småföretagarna som fortfarande skapar specialiteterna," säger Nilsson.

Ansökan från Turkiet har väckt diskussioner inför EU-valet, men Nilsson menar att detta inte ska hindra folk från att njuta av sina egna varianter av kebab.

För närvarande kan de som har invändningar mot ansökan kontakta EU-kommissionen fram till 24 juli.

Därefter kommer ett beslut att fattas om dönerkebabens framtid.