Startsida Hus & Hem Så får du basilikan att leva för evigt – utan...

Så får du basilikan att leva för evigt – utan att köpa ny varje vecka

Basilika
Olga Miltsova / Shutterstock

De bästa knepen för att hålla din favoritört vid liv året runt.

Just nu läser andra

Basilika är älskad av många – men ofta dör plantan efter bara några veckor i köksfönstret. Med några enkla knep kan du förvandla din butiksköpta basilika till en frodig, självreproducerande ört som lever länge och ger blad till matlagningen året om, skriver matsajten Godare

Undvik kyla – även på vägen hem

Basilika hatar kyla. Om temperaturen sjunker under 15 grader, även på våren och hösten, bör du skydda plantan på väg hem från affären. Ställ den inte på balkongen när det är kyligt – då slutar den snart att växa.

Klipp toppar, inte enstaka blad

Plocka du bladen ett och ett? Sluta med det. Det gör plantan svagare. Klipp i stället av hela toppar – precis ovanför ett bladpar. Det stimulerar växten att förgrena sig, vilket gör att den växer tätare och blir buskigare.

Stoppa blomningen i tid

När basilikan börjar blomma lägger den all energi på att bilda frön – och tillväxten stannar av. Nyp därför bort blomknopparna så fort du ser dem. Då fortsätter plantan att fokusera på att växa blad.

Ta sticklingar och föröka plantan

Du kan enkelt ta egna sticklingar. Klipp av en topp strax under ett bladpar, ta bort bladen längst ner och sätt i ett glas vatten. När rötterna är 4–5 centimeter långa planterar du den i jord. Håll jorden fuktig och ställ ljust och varmt.

Skörda smart och odla året om

Läs också

Genom att toppa din basilika regelbundet, samtidigt som du tar sticklingar då och då, kan du ha en ständigt levande basilikaodling hemma. Resultatet? En frisk, buskig planta som alltid ger dig färska blad – utan att du någonsin behöver köpa en ny.

Kortfakta om basilika

Namn: Basilika (Ocimum basilicum)
Familj: Kransblommiga växter
Ursprung: Sydostasien, men starkt förknippad med Medelhavsmat
Smak: Aromatisk med lätt pepprighet
Vanliga sorter: Genovese, citronbasilika, rödbladig, thaibasilika
Passar till: Tomat, mozzarella, kyckling, pasta, pesto – men också jordgubbar
Användning: Tillsätts helst färsk i slutet av matlagningen
Förvaring: Undvik kylskåp – förvara svalt men inte kallt. Krukor kan planteras om i större kärl.

Vill du alltid ha färsk basilika hemma? Följ knepen ovan – och din planta kan bli odödlig.

Ads by MGDK