Startsida Nyheter Har du ägg i kylskåpet? Då bör du läsa den...

Har du ägg i kylskåpet? Då bör du läsa den här varningen

Har du ägg i kylskåpet? Då bör du läsa den här varningen

Ett vanligt misstag i köket kan få större konsekvenser än många anar.

Just nu läser andra

En helt vanlig vardagssituation: du kommer hem med en kartong ägg, ställer in dem i kylskåpet och tänker inte mer på saken.

Men redan där kan du ha gjort ditt första misstag.

Enligt livsmedelsexperter är många människors sätt att förvara ägg direkt riskfyllt – även om äggen ser helt fräscha ut.

Farliga missuppfattningar om förvaring

Ägg är betydligt känsligare än många tror.

Om de förvaras utanför kylskåpet för länge eller placeras fel inne i kylskåpet kan skadliga bakterier utvecklas – särskilt salmonella.

Läs också

Risken ökar dessutom om äggen utsätts för varierande temperaturer.

Experter, som citeras av Express, rekommenderar att ägg förvaras vid cirka fyra grader – och aldrig i kylskåpsdörren, där temperaturen varierar som mest.

Äggen bör också ligga kvar i sin originalförpackning, som skyddar mot lukt och stötar samt gör det lättare att hålla koll på bäst före-datumet.

En märkning som gör skillnad

För att minska risken för salmonella ytterligare pekar den brittiska äggindustrin på vikten av rätt märkning.

”Ägginformationssidan, som drivs av British Egg Industry Council (BEIC), rekommenderar att man köper ägg med British Lion-märkningen för att säkerställa att äggen kommer från höns som vaccinerats mot salmonella”.

Läs också

Råd du inte bör ignorera

Om du knäcker ägg för senare användning ska innehållet förvaras täckt i kylskåp och användas inom 24 timmar.

Använd inte ägg med sprucken skal och se till att råa ägg aldrig kommer i kontakt med rått kött.

Och kanske viktigast av allt: använd äggen i den ordning du köpte dem.

Ett enda misstag i hanteringen kan leda till matförgiftning – något som är lätt att undvika genom korrekt förvaring.

Ads by MGDK