3 Saker att fördriva tiden med under jobbpendlingen

Att pendla till jobbet är en del av vardagen för många svenskar. Att ta tåget eller bussen sparar både pengar och miljö men det leder till att man får en hel del väntetid varje dag.

Så hur ska man spendera denna tid för att få ut något av denna tid som annars bara skulle resultera i dötid? Här följer tre generella råd.

1. Nöje

Om man endast har en kortare bussresa till jobbet är det oftast bäst att ägna denna åt en stunds avkoppling. Det kan vara att lyssna på en talbok eller ägna sig åt pyssel så som att lösa korsord på Kryss.se.

Överlag är det bäst att ägna sig åt något som är avkopplande samtidigt som det aktiverar hjärnan. Tänk pyssel istället för ett hjärndött mobilspel och en lärorik podcast istället för att halvsova och lyssna på musik. På så sätt kommer man fram till jobbet redan aktiverad och redo att ta sig an arbetsdagens alla utmaningar.

2. Nytta

För korttidspendlaren är det oftast bäst att undvika att arbeta med något viktigare under resan men för den som pendlar längre sträckor är det oftast oundvikligt att man förr eller senare har saker man behöver bli klar med redan under resan. 

Under till exempel en tågresa mellan Stockholm och Göteborg kan man med hjälp av en laptop eller surfplatta hinna med en hel del. Att finjustera en presentation, läsa igenom en rapport man inte hunnit med eller skriva några korta mail är alla utmärkta sätt att vara konstruktiv under resan.

Den skarpsinnige har säkert noterat att de alla dessa sysslor har gemensamt är att de inte kräver ett enormt fokus att genomföra. Det är bättre att spara viktigare arbetsmoment till en tid och plats mer lämpad för dessa. 

3. Glöm inte att koppla av

Till sist får man inte glömma att resan bör vara en stund då man kopplar av och samlar tankarna. Även om det är en resa man har gjort hundratals gånger bör man försöka ta in nya intryck varje gång och inte låta sig falla in i slags monoton dvala. Genom att hålla sig aktiv även under sin pendling kan man märka att ens tankar kan börja vandra i nya banor. 

Många av de bästa idéerna kommer under monotona vardagssysslor och man bör inte förvåna sig om man kommer på en helt ny infallsvinkel på ett arbetsproblem man brottats med i flera dagar medan drömmer sig bort och stirrar genom fönstret på bussen. 

Det finns många varianter på dessa tre grundförslag men man bör jobba med att få bort ordet dötid ur sin vokabulär. Oavsett om man arbetar, roar sig eller bara kopplar av är detta absolut inte bortkastad tid.