Förbered trädgården inför vintern

Under månaderna september och oktober kan du förbereda din trädgård för vintern. Det kan tyckas tidigt, men det är den säsong på året då trädgården är redo för vila.

När temperaturerna börjar krypa allt lägre ner och när den första frosten börjar komma, är det dags att se över din trädgård och dina växter. Här får du några handfasta tips!

September

Skörda fröna från de årliga växterna och håll dem torra fram till våren. Öppna dem och låt dem torka innan du skyddar dem från ljuset i en förseglad skål. Glöm inte att märka upp dem med etiketter, så du vet vad som ligger var.

Dra bort ogräs och rötter för hand eller med hjälp av redskap. Försök att undvika kemiska medel så gott det går. Ta bort vissna blommor från dina trädgårdsgångar och rabatter. Plantorna i krukor eller burkar måste definitivt få gödselmedel.

Fram till mitten eller slutet av september kan du så gräs. Det beror naturligtvis på väder och var i Sverige du bor. Klipp även dina häckar en sista gång, men har du en blommande häck bör du vänta till slutet av blomningen.

Oktober

I denna månad kan du börja plantera dina vårlökar som blommar på våren: tulpaner, hyacinter, krokusar, snödroppar, påskliljor etc.

Gräv upp sommarlökarna och låt dem torka. Skydda dem från ljus och frost. Klipp gräset en sista gång. Nu är det också tid att plantera barrträd, buskar, vintergröna växter, tallar och andra växter. Det går även bra att börja plantera rosenbuskar.

Har du krukor och blomsterlådor kvar utomhus, bör du tömma dem på jord och vissna växter. Rengör dem med lite blekmedel och vatten för att utrota eventuella sjukdomar. Om du inte har plats med dem inomhus eller i något förråd, kan du samla ihop krukorna på en pall eller en hylla med lite halm under och sedan täcka hela samlingen med en vinterduk.

Blommor till jul

Vill du odla blommor till jul kan du till exempel sätta tidiga tulpaner och hyacinter i krukor som tål kyla. Lämna dem där i ett par månader. Ta sedan in dem och sätt dem i ett av dina ljusa fönster. Där kommer de att trivas och förhoppningsvis blomma lagom till jul. Glöm dock inte bort att vattna regelbundet.

De sista sysslorna i trädgården kommer att äga rum i november. Därefter kan trädgården i lugn och ro njuta av vintern: Ta in dina krukor och blomsterlådor innan den första stora frosten kommer. Annars finns det en risk att de kommer att gå sönder.

Gräset behöver inte klippas mer, men samla de torra bladen regelbundet och lägg dem på komposthögen. Gör din gräsmatta fin och om det behövs så kan du mata jorden med ett tunt lager av trädgårdsjord. Glöm inte heller att rengöra din gräsklippare och förvara den på ett torrt ställe.

Det finns en del saker att ta tag i innan vintern kommer. Förbered trädgården för vad som komma skall och glöm inte att hösten är den bästa perioden på året för plantering!