Titta på filmer och TV på nätet

Du kan titta på filmer och TV gratis via online streaming webbplatser, helt lagligt.

De stora sajterna erbjuder vanligtvis gratis testperioder, så att du kan njuta av obegränsad streaming av till exempel Game of Thrones och Walking Dead – se bara till att du kommer ihåg att avbryta din prenumeration.

Om du inte har något emot att betala för en riktig prenumeration, kan du i så fall till på filmer online och plötsligt ha tillgång till 100-tals filmer och TV-serier för mindre än priset för en bio, popcorn och läsk. 

Denna guide kommer att ta dig igenom de viktigaste delarna att tänka på när du funderar på att titta på filmer online.

Så låt oss gå igenom de fem viktiga punkterna som du bör känna till;

Vad är online-streaming?
Med online-streaming kan du titta på filmer och TV på nätet direkt. Du behöver inte ladda ner innehållet, utan bara spela det live på din enhet, till exempel en bärbar dator eller iPad, via din internet-anslutning.

Detta ger dig omedelbar tillgång till ett stort sortiment av filmer och TV-serier. Det är dock inte för alla. Folk som älskar att titta på massor av nya specifika utsläpp kan komma undan bättre med att hyra separat. 

Det är inte heller för dem som inte har en tillförlitlig internet-anslutning och en väldigt begränsad mängd data som man kan surfa med.

Överstig aldrig din datagräns - eller riskera att behöva betala extra data, dyrt
Innan du börjar, ett varningens ord: se till att ditt bredband är tillräckligt snabbt och du har en generös datagräns. Annars kommer du riskera att behöva stå med ytterligare kostnader och ständig buffert. Som en allmän regel:

Du behöver en hög (eller obegränsat) datagräns, annars kan du bli överraskad av högra kostnader för att köpa extra datamängd. 

Till exempel, om du kommer att titta på fyra 90-minuters filmer i månaden i standard upplösning, så får du räkna med att i alla fall spendera 6 GB på data. 

Men beroende på dina inställningar för din användning, kan datamängd som du använder skilja sig kraftigt – till exempel, om du tittar på HD på nätet, under en timma, kan detta äta 3 GB av data, medan Ultra HD kommer att dra ungefär 7 GB per timme.

Om du inte har tillräckligt med data att surfa för, är det värt att överväga ett paket med helt obegränsat med data. De flesta leverantörer erbjuder ofta större paket till sina kunder. Jämför bredband och kapacitet med olika verktyg på nätet för att veta om du har en bra deal eller inte hos din internetleverantör.

Hur du stream online-filmer till din teve
Traditionellt så sker streaming på en PC eller laptop via webben, men det är möjligt att titta på din vanliga TV, eller ens med hjälp av din spelkonsol, smartphone eller surfplatta.

Smart tv apparater som är webb-aktiverade - gör att du kan strömma filmer och TV direkt utan att behöva ansluta datorn. Om din tv inte är en smart tv, kan du ändå ansluta den till din dator. Det kräver inte att du är särskilt teknisk heller.

Med denna kunskap är du nu redo att ge dig ut och titta vad just du vill åt. Det finns som sagt många olika alternativ till streaming av film eller tv. Var bara nog med din datamängd!