C-vitamin är avgörande för kroppen, eftersom vi inte kan producera det själva – och du bör se till att få i dig tillräckligt om du inte vill att din hälsa ska ta skada.
Just nu läser andra
C-vitamin är ett vattenlösligt vitamin som kroppen inte kan producera själv. Det innebär att det är viktigt att få i sig tillräckligt varje dag, eftersom vitaminet inte lagras i kroppen på samma sätt som vitamin D.
Enligt U.S. Food & Drug Administration bör vuxna män få i sig minst 90 mg per dag och kvinnor minst 75 mg per dag.
Varför är det så viktigt?
C-vitamin fungerar som en antioxidant i kroppen och spelar en avgörande roll för att hålla skelett, tänder och bindväv friska. Tecken på brist inkluderar blödande tandkött, anemi, nedsatt sårläkning, frekventa infektioner eller blåmärken samt till och med skörbjugg.
Det finns ett brett utbud av frukt och grönsaker som kan förse kroppen med C-vitamin.
Med det sagt är vissa livsmedel rikare på C-vitamin än andra – så låt oss ta en titt!
Läs också
Svarta vinbär, 200 mg C-vitamin per 100 g

Svarta vinbär ger inte bara C-vitamin, utan även vitamin A, vitamin B5 och B6 samt vitamin E.
Dessutom har studier visat att svartvinbärsfröolja kan ha en positiv effekt på lederna genom att minska smärta, stelhet och skador.
Grön paprika, 120 mg C-vitamin per 100 g

De är kanske mindre söta än sina röda motsvarigheter, men en medelstor grön paprika innehåller ändå tillräckligt med C-vitamin för att täcka hela det dagliga behovet – och lite till.
Den har också kopplats till att bidra till förebyggandet av ett antal allvarliga sjukdomar.
Tillagad grönkål, 71 mg C-vitamin per 100 g

Förutom att ge kroppen stora mängder C-vitamin har grönkål även föreslagits kunna sänka kolesterolnivåerna.
Läs också
Dessutom är den en utmärkt källa till vitamin K och betakaroten – en antioxidant som kroppen kan omvandla till vitamin A.
Apelsiner, 52 mg C-vitamin per 100 g

De innehåller kanske den lägsta mängden C-vitamin på den här listan, men apelsiner kan hjälpa kroppen på många andra sätt.
De kan bidra till vätskebalansen, förbättra matsmältningen, underlätta järnupptaget och har även föreslagits kunna hjälpa till att minska bukfett.
Röd paprika, 126 mg C-vitamin per 100 g

Paprika är generellt bra för hälsan (i måttliga mängder), och röd paprika är inget undantag.
En medelstor röd paprika ger mer än 160 procent av det rekommenderade dagliga intaget av C-vitamin. Dessutom har den föreslagits kunna bidra till att förebygga cancer, skydda hjärnans hälsa samt lindra artrit.
Läs också
Det viktigaste
Oavsett hur du väljer att få i dig tillräckligt med C-vitamin under dagen är det viktigaste att du fortsätter att få i dig det regelbundet.
Om du upplever något av de tidigare nämnda tecknen på C-vitaminbrist bör du tala med din läkare för att säkerställa att det faktiskt är vitaminbrist som är problemet.