Startsida Hus & Hem Så räddar du din stekpanna när allt fastnat – enkla...

Så räddar du din stekpanna när allt fastnat – enkla knepet som gör den som ny

Pande, frying pan
Shutterstock

Keramiska pannor är uppskattade för sin släta, naturligt non-stick beläggning. Men de är också känsliga för både värmechocker och fel sorts rengöring.

Just nu läser andra

Därför är det viktigt att ge dem rätt typ av omvårdnad – både efter varje matlagning och när fläckar eller brända rester dyker upp.

Förberedelserna som gör störst skillnad

Många problem uppstår redan innan själva rengöringen börjar.

En keramisk panna måste få svalna långsamt. Om den sköljs kall direkt efter stekning kan beläggningen skadas, även om det inte syns direkt. Ge den därför några minuters vila innan du gör något annat, rekommenderar The Spruce.

När pannan är hanterbar fyller du diskhon med varmt vatten och mild diskmedel. Nyproducerade pannor bör tvättas för hand innan första användningen, eftersom det ofta sitter kvar lite tillverkningsdamm.

Den dagliga rengöringen

En mjuk svamp eller trasa räcker i de allra flesta fall. Undvik allt som kan repa – stålull, hårda skrubbsvampar och slipande rengöringsmedel förstör non-stick-ytan och kan ge mikroskopiska repor som gör att maten börjar fastna.

Läs också

Skölj pannan i varmt vatten och torka med en mjuk handduk, eller låt den lufttorka.

När maten har bränt fast

Ibland fastnar rester oavsett hur försiktig man är. Då är bikarbonat ovärderligt.

  1. Låt pannan ligga i varmt, såpigt vatten i minst en halvtimme.
  2. Ta upp en fuktig svamp, doppa den i torrt bikarbonat och skrubba varsamt.
  3. Om resterna sitter hårt kan du droppa lite vitvinsvinäger över bikarbonatet – bubblorna som uppstår hjälper till att lossa det brända.

För mycket envisa fläckar kan du täcka pannans botten med bikarbonat, hälla på någon matsked varmt vatten och låta det stå ytterligare en stund innan du skrubbar igen.

Ett annat knep är att blanda vatten och vinäger direkt i pannan (ca 2 dl vatten och 1/2 dl vinäger), värma upp vätskan till sjudning och sedan låta pannan svalna innan du rengör den.

Så tar du bort missfärgningar

Efter längre tids användning kan keramiska pannor få en brun eller gul ton som inte försvinner med vanlig diskning. Då är väteperoxid, den vanliga 3-procentiga varianten från första hjälpen-lådan, effektiv.

Läs också

Häll i ett tunt lager så att botten täcks. Om bubblor bildas fungerar medlet som det ska. Låt stå i 30 minuter, skölj och torka.

Den milda blekningen ljusar upp ytan utan att skada beläggningen.

Vanliga misstag att undvika

Diska för hand: maskindiskmedel kan innehålla blekmedel och syror som sliter på keramiken.
Använd rätt redskap: trä, plast, silikon eller nylon – aldrig metall.
Skär aldrig i pannan: knivar skadar ytan direkt.
Undvik hårda sprayer: vissa matlagningssprayer lämnar en klibbig hinna som nästan är omöjlig att få bort.
Lagom värme: keramiska pannor tål inte extrem värme utan kan lätt missfärgas.
Stapla inte pannor utan skydd: lägg en mjuk duk mellan så att ytorna inte repas.

Med rätt skötsel håller sig keramiska stekpannor fina, jämna och lättarbetade betydligt längre – och du slipper köpa nytt i onödan.

Källa: TheSpruce

Läs också

Ads by MGDK