Det är en evig diskussion vid diskmaskinen: ska besticken stå med skaftet upp eller ner? Här är argumenten – och vad som faktiskt gör dem renast och mest hygieniska.
Just nu läser andra
Den stora bestickstriden
Många hushåll har sin egen “rätt” metod för hur diskmaskinen ska packas. Vissa sätter besticken med spetsen ner för att det känns smidigt – andra föredrar skaften nedåt för att få renare resultat. Men vad säger egentligen logiken?
Fördelar med skaftet ner
Att ställa besticken med skaftet neråt ger flera praktiska vinster. Diskmaskinen kommer åt bättre mellan tänderna på gafflar och skedarnas kupor blir renare. Dessutom rinner vattnet av lättare, vilket minskar risken för fläckar, enligt matsajten Godare.
- Det blir mer hygieniskt – matrester samlas inte i skaften.
- Diskningen blir mer effektiv när vattenstrålarna når hela besticket.
- Mindre risk för vattenfläckar när vattnet får rinna av naturligt.
När skaftet upp är bättre
Det finns dock undantag. Har du vassa knivar eller spetsiga gafflar kan det vara klokt att vända dem med skaftet uppåt för att undvika skärsår när du plockar ur maskinen. Men egentligen bör de mest vassa knivarna handdiskas – de mår bättre av det och håller skärpan längre.
Det finns inget absolut rätt eller fel sätt – men för renhet och hygien vinner skaftet ner. Vill du undvika skador eller skydda vassa knivar? Då kan skaftet upp vara ett säkrare val. Så kanske är kompromissen bäst: lite upp, lite ner – men alltid med sunt förnuft.