Gummistövlar för höst och vinter - tänk på det här

Det är bara att inse att Sverige inte är södra Spanien med dess minimala antal dagar med nederbörd. Här i Sverige får vi räkna med att det regnar eller snöar nästan hälften av årets dagar. Det krävs alltså att vi lägger en del krut på att välja skor som tål snö och slask och regn.

Vi vuxna kanske kan gå torrskodda genom även de regnigaste och slaskigaste perioder med boots eller kängor som håller vätan ute. För barn, som inte har samma aversion mot att plaska i vattenpölar och rumstera om i snö finns dock bara ett alternativ, nämligen gummistövlar.

Mycket att välja på

Bland gummistövlar til barn finns idag fler varianter än vad man egentligen kan räkna till. Vissa är av den mest klassiska typen med en förhållandevis tunn yttersula och ett skaft som går upp till en punkt mellan ankeln och knät. Andra är betydligt mer robusta med en tjockare, rejält mönstrad sula, förstärkningar vid häl och tå samt en krage som kan slutas tätt om vaden. Naturligtvis finns också varianter som är fodrade. Dessutom finns gummistövlar för barn givetvis också i alla möjliga färger och med olika prints och detaljer.

Med ett så varierat utbud av gummistövlar kan det vara svårt att veta vad man ska välja. Om du vill ha lite ledning kan du utgå från två frågor.

Ska gummistövlarna användas hela året?

För de riktigt kalla vinterdagarna finns inga gummistövlar som är tillräckligt varma. Fodrade kängor som står emot väta är i stället det bästa valet. För perioder av slask och töväder kan dock gummistövlar vara perfekta. Det gäller dock att de är fodrade och även relativt robusta i övrigt. Andra delar av året, när det bara är regn som barnets fötter ska skyddas emot, är en modell med lägre vikt och mindre foder att föredra. Om du inte vill eller har råd att köpa två par stövlar kan du välja en lättare fodrad stövel och se till att det finns plats för en extra socka för kyligare dagar.

Vad tycker ditt barn om?

Barn är ofta mycket bestämda när det gäller vad de ska ha på fötterna. Om du väljer en gummistövel utan att rådfråga ditt barn finns därför risken att han eller hon vägrar bära den. Naturligtvis kan du byta i din skobutik eller göra en retur om du handlar på nätet, men det innebär extra krångel. Ett tips är att välja ut ett par, tre modeller som du tror att ditt barn kommer att tycka om (och som har de egenskaper du efterfrågar), och be barnet välja från det smalare urvalet. Kompromissa inte med egenskaper som foder, krage kring ankeln eller mönstrad sula bara för att göra ditt barn till lags.