Här är veterinärens 10 tips till hundägare inför jul och nyår

Skriven av Ida Hansson

127 veckor sedan

|

20/12/2021
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Coronapandemin och olika avstängningar har gjort att ännu fler än vanligt har skaffat ett nytt husdjur under året. Med husdjur följer ett stort ansvar och framförallt på julen finns det mycket att hålla ett extra öga på.

Under coronapandemin har många människor valt att skaffa en ny familjemedlem, i form av ett husdjur.

Ett husdjur som är ett populärt val är hunden, och en norsk veterinär har därför publicerat sina bästa råd till nya hundägare i samband med jul och nyår.

– Förberedelserna inför jul- och nyårsafton är särskilt aktuella i år, eftersom att många valpar och nya hundägare har 'anlänt' under pandemin, säger veterinär vid Evidensia Tromsö djurcenter, Marit Vader, enligt Sosialnytt.

Hon poängterar att det finns många saker att vara uppmärksam på kring jul och nyår, speciellt om man inte firat högtiden som hundägare tidigare.

"Det är med valpar och unghundar, som det är med unga människor - de är ostyriga och vill över gränser. Det kan vara en utmaning för oerfarna ägare som inte är vana vid allt hunden kan hitta på", säger hon bland annat.

Förutom Vaders 10 konkreta tips inför julen uppmanar hon dig också att förbereda din hund för fyrverkeriet på nyårsafton. Många hundar är extremt rädda för de höga smällarna och stora ljusglimtar. Här rekommenderar hon att man börjar vänja hunden vid höga ljud i god tid, och lär den att det inte är farligt:

"Nyårsafton är ett återkommande problem då hundar är rädda för bullret och det starka ljuset som kommer från fyrverkerier. Här kan det vara klokt för hundägare att vänja hunden vid ljuden. Helst bör man börja med det senast en månad före nyårsafton”, förklarar veterinären

Medan nyårsafton mest handlar om att vänja sig, så handlar julsäsongen mer om att ligga i framkant i potentiellt farliga situationer för hunden, som att undvika att hunden konsumerar choklad, eftersom det är giftigt för hundar. Vaders 10 tips för en trygg jul för hunden finns att läsa här:

Foto: Shutterstock

1. Choklad – Det finns gott om choklad i juletid, men hundar tål inte teobromin som finns i kakao och därmed även choklad. Om hunden får i sig choklad är symtomen kräkningar, diarré, hjärtklappning och kramper. Rådet är därför att förvara choklad utom räckhåll för hundar.

2. Julväxter – Flera vanliga julväxter, som julstjärnor och mistel, är giftiga för hundar om de förtäras. Symtomen är desamma som vid choklad, men även sväljproblem och svullnad. Rådet är därför att hålla julväxter otillgängliga för hunden.

3. Julbakelser - Om en hund äter råa bakverk med jäst kan den bli alkoholförgiftad och operation kan bli nödvändig. Vader rekommenderar därför att du håller ett öga på dina julbakelser när de jäser.

4. Nötter – Nötter är en vanlig del av många julefterrätter, men de har en tendens att fastna i tarmen på hundar och kan orsaka livshotande situationer. Dessutom är macadamianötter giftiga för hundar och kan orsaka problem med hundens nervsystem. Rådet är därför att förvara nötter och mat med nötter utom räckhåll för hunden.

Lök – Lök används i mycket julmatlagning och all lök är giftig för hundar och kan i värsta fall kräva blodtransfusion. Det är därför viktigt att hålla lök utom räckhåll för hundar.

6. Glitter och presentband – Särskilt unga hundar vill verkligen leka med glitter och presentband och papper, men att få i sig detta kan orsaka tarmskador och/eller förstoppning. Enligt Vader är det därför viktigt att hålla dessa saker borta från hunden.

7. Russin – Russin är ett traditionellt julsnack och en vanlig del av glöggen, men vissa hundar tål dem inte och därför inte  heller vindruvor. Det går inte att förutse om ens hund tål russin och vindruvor, men om den inte kan det, kan intag resultera i njursvikt och buksmärtor. Det är därför viktigt att hålla det utom räckhåll för hunden.

8. Julmat – Många tycker att hunden också ska skämmas bort med god mat i juletid. Den feta julmaten är dock inte bra för hunden och det kan resultera i akut inflammation i bukspottkörteln. Samtidigt kan benrester orsaka stora skador på hundens tarmar. Vader tipsar därför om kokt kyckling som ett alternativ om du vill skämma bort hunden med god mat i juletid.

9. Ljus - Ljus är en vanlig del av julen i det danska hemmet, men det är viktigt att hålla koll på att en klumpig hund inte välter ljus och skadar sig själv eller hemmet.

10. Elkablar – Det räcker ofta inte med levande ljus för att sprida julstämning och det är därför inte otänkbart att det finns sladdar runt huset för olika julbelysning och dekorationer. Det är dock viktigt att se till att hunden inte gnager på kablarna och blir chockad.