Startsida Mat Du har kokat ris fel hela livet – det här...

Du har kokat ris fel hela livet – det här tricket förändrar allt

rice,rise
Shutterstock.com

Metoden kräver varken avancerad utrustning eller dyra ingredienser – men resultatet blir fantastiskt.

Just nu läser andra

Mjukt och luftigt ris är inte bara något man ser i sushibarer eller på matlagningsprogram. Med ett enkelt knep från den kulinariska YouTube-kanalen Gastronomia kan du, med några få ingredienser och lite tålamod, förvandla torra riskorn till en smakrik och luftig bas som passar till allt från mustiga grytor till asiatiska curryrätter.

Det börjar inte med vatten – utan med smak

Allt börjar med att bygga upp en smakbas. Finhacka en halv gul lök och en vitlöksklyfta och fräs dem försiktigt i en matsked olja tills löken blir mjuk och lätt genomskinlig. Den här lilla sauteringen tillför både djup och arom – och fungerar som en diskret smakförhöjare för riset.

När löken är klar tillsätter du en kopp okokt ris och rör om så att kornen täcks av den smaksatta oljan. Krydda med lite salt efter smak, och häll sedan i vattnet. Cirka 1,5 kopp brukar vara lagom, men justera gärna beroende på rissort och vad du föredrar.

Koka riset på rätt sätt

Börja med att koka riset utan lock på hög värme tills vattnet når kokpunkten. När bubblorna syns på ytan sänker du värmen och lägger på ett lock – men bara delvis. Tanken är att hålla kvar värmen samtidigt som ångan får jobba färdigt riset.

Läs också

När riset är genomkokt och vattnet absorberats, stänger du av värmen helt. Då kommer det allra viktigaste momentet: vilan. Lägg på locket ordentligt och låt riset stå och vila i tio minuter.

Det är just det här sista steget som gör skillnad – eftervärmen ger riset dess luftiga och separerade konsistens.

Läs också

Ads by MGDK