Populära blodpuddingen saknar viktig byggsten – och kan kopplas till tarmcancer.
Just nu läser andra
Blodpudding har länge setts som ett nyttigt alternativ på middagsbordet – särskilt tack vare sitt höga järninnehåll. Men enligt överläkare Robert Brummer är rätten både överskattad och potentiellt skadlig.
– Jag ser ingen anledning att äta blodpudding, säger han.
Läs Även: Här är bilarna som går sönder oftast: ”Allt är fel på dem”
Proteinet i blodpudding – ”värdelöst” för kroppen
Blodpudding lyfts ofta fram som ett bra sätt att få i sig både järn och protein. Men enligt Brummer saknar blodpuddingen en avgörande aminosyra – isoleucin – vilket gör att kroppen inte kan använda proteinet alls.
Läs också
– Utan alla essentiella aminosyror kan vi inte ta upp proteinet. Då spelar det ingen roll hur mycket protein en maträtt innehåller – kroppen kan inte använda det, förklarar han.
Han jämför med vanligt kött:
– När vi äter exempelvis nötkött bryts proteinet ner till byggstenar som kroppen behöver. Men blodpudding saknar en av dessa byggstenar, vilket gör det meningslöst.
Järninnehållet kan öka risken för cancer
Förutom det värdelösa proteinet finns ytterligare en hälsorisk. Det höga innehållet av hemjärn – en form av järn kroppen lätt tar upp – har visat sig kunna öka risken för cancer i tjocktarmen vid överkonsumtion, skriver TV4 Nyheterna.
– Hemjärn i stora mängder påverkar tarmen negativt. Vi vet att det finns ett samband mellan mycket hemjärn och koloncancer, säger Brummer.
Blodpudding inte farligt i små mängder – men inte värt det
Enstaka blodpuddingsmiddagar är inget problem i sig, menar Brummer. Däremot ifrågasätter han varför man överhuvudtaget skulle välja rätten – särskilt när det finns bättre alternativ.
– Vill man absolut äta blodpudding bör man kombinera den med gröna grönsaker och mjölkprodukter för att mildra järnets effekter. Men proteinet förblir ändå oanvändbart, säger han.
Rött kött är bättre – trots riskerna
Även rött kött innehåller hemjärn och kan kopplas till cancer. Men till skillnad från blodpudding innehåller det komplett protein – vilket gör det till ett bättre alternativ.
– Rött kött har sina nackdelar, men det ger åtminstone näring som kroppen faktiskt kan använda. Det gör inte blodpudding, avslutar Brummer.