När Region Skåne skär ner på servicepersonal får undersköterskor ta över köksarbete. Facket menar att det är fel användning av vårdkompetens och varnar för ökad stress och risk för försämrad vård.
Just nu läser andra
Undersköterskor blir kökspersonal
Från och med den 15 oktober ska undersköterskor i Region Skåne ta över arbetsuppgifter som tidigare sköttes av servicevärdar. Beslutet är en del av regionens sparpaket, där tjänster inom kök och service dras ner för att spara pengar, rapporterar TV4 Nyheterna.
Servicevärdar som tidigare arbetade med mat och köksuppgifter fram till klockan 19.00 slutar nu redan vid 16.00. Det innebär att undersköterskor på kvällstid måste ta över ansvaret för att servera och hantera kvällsmat på avdelningarna.
”Slöseri med vårdkompetens”
Beslutet har väckt starka reaktioner bland personalen. Patrik Strand, undersköterska och facklig företrädare vid Skånes universitetssjukhus, är kritisk.
– Det är lite slöseri att sätta undersköterskor som har en kompetens för akutsjukvård i köket, när det redan är så stor brist på undersköterskor, säger han.
Han menar att arbetsgivaren inte lyssnat på vare sig facket eller personalen, och att konsekvensen blir att vårdpersonal får mindre tid till det de är utbildade för.
Risk för högre belastning
Läs också
Många undersköterskor beskriver redan i dag en pressad arbetssituation. Att nu även lägga till köksarbete riskerar att försämra både arbetsmiljön och vården, enligt kritikerna.
– Antingen blir patienterna lidande eller så blir vi det. Risken är att stressen ökar och arbetsmiljön försämras, säger Patrik Strand.
Sjukhusledningen försvarar beslutet
Sjukhusledningen försvarar dock besparingsåtgärderna. Maria Berglund (KD), ordförande i sjukhusstyrelsen för Skånes universitetssjukhus, menar att det är nödvändigt för att klara regionens ekonomi.
– Vi jobbar på väldigt många olika nivåer med att effektivisera ekonomin. Vi har en budgetram som vi i dagsläget inte håller, och den här förändringen är ett sätt att minska kostnaderna med bibehållen produktion, säger hon.
Samtidigt säger Berglund att hon förstår personalens oro och betonar att undersköterskors och sjuksköterskors kompetens är avgörande för vårdens kvalitet. Hon lyfter också fram att regionen fortsatt arbetar för att ha rätt kompetensmix på varje avdelning.
Läs också
– Det är unika förutsättningar på varje avdelning som man behöver jobba med, säger hon.