Finland och Estland misstänker attack: Stänger gränserna

Ida Hansson

30 veckor sedan

|

17/11/2023
Nyheter
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Finland och Estland stänger gränserna.

Finlands regering har vidtagit drastiska åtgärder för att hantera en ökande ström av migranter utan giltiga resedokument som försöker ta sig in i landet via Ryssland.

Från och med den 18 november 2023 kommer gränsövergångara i Vaalimaa, Nuijamaa, Imatra och Niirala att vara stängda.

Denna åtgärd är ett svar på observationer av att personer tillåts korsa Ryssland trots brist på Schengen-visum eller uppehållstillstånd.

Statsminister Petteri Orpo framhåller att snabba åtgärder är nödvändiga för att förhindra en försämring av situationen vid östgränsen.

Han påpekar att ändringar i gränsbevakningslagen under förra valperioden möjliggör sådana åtgärder.

Inrikesminister Mari Rantanen understryker att regeringen är redo att vidta ännu kraftfullare åtgärder om det behövs, med tanke på tecken på att främmande staters myndigheter eller aktörer kan ha bidragit till olagliga gränspassager.

Estland, en annan Natomedlem, har observerat en liknande ökning av papperslösa migranter vid sina östra gränsövergångar.

Egert Belitšev, biträdande chef för estniska gränsstyrkorna, beskriver situationen som en form av hybridkrigsföring från Ryssland. Det rapporterar nyhetskanalen ERR.

Han varnar för att Estland är redo att reagera och vidta nödvändiga åtgärder, med planer redan på plats för att hantera sådana situationer.

Situationen beskrivs som en "migrationsattack" från Ryssland, en taktik som landet tidigare använt.

Sinikukka Saari, forskningschef vid Utrikespolitiska institutet i Finland, jämför den nuvarande situationen med liknande händelser år 2015, där Ryssland använde migranter som ett verktyg för politisk påtryckning.