Det är ett bra skäl att unna sig en bit cheddar!
Just nu läser andra
En långvarig debatt om kost och kognitiv hälsa tar nu en ny vändning. Ny forskning tyder på att livsmedel som länge betraktats med försiktighet kan förtjäna en ny granskning.
Forskare undersökte om vardagliga matvanor kan kopplas till risken för demens flera decennier senare. Resultaten pekar på samband, inte bevis, och väcker nya frågor om vad som är viktigast för hjärnans hälsa.
Studien publicerades den 17 december 2025 i Neurology, tidskriften för American Academy of Neurology.
Utmanar gamla uppfattningar
Forskarna fokuserade på ost och grädde med full fetthalt, produkter som ofta betraktas som njutningsmedel. Fettrika ostar omfattar bland annat sorter som cheddar, brie och gouda, medan fettrika gräddsorter inkluderar vispgrädde och dubbelgrädde.
”I årtionden har debatten om fettrik kontra fettsnål kost format hälsoråd och ibland till och med klassat ost som ett ohälsosamt livsmedel som bör begränsas”, sade Emily Sonestedt, PhD, vid Lunds universitet, enlight Science Daily.
Läs också
”Vår studie visade att vissa fettrika mejeriprodukter faktiskt kan minska risken för demens, vilket utmanar några långvariga antaganden om fett och hjärnhälsa.”
Studien visar inte att dessa livsmedel förebygger demens. I stället identifierar den ett samband mellan konsumtionsnivåer och senare diagnoser.
Uppföljning av kostvanor över tid
Analysen följde 27 670 vuxna i Sverige under omkring 25 år. Deltagarna var cirka 58 år gamla vid studiens start, och 3 208 utvecklade demens under uppföljningstiden.
Kostvanorna kartlades genom detaljerade matdagböcker, långsiktiga frekvensenkäter och intervjuer om matlagning. Forskarna jämförde därefter demensutfall mellan olika nivåer av mejerikonsumtion.
Personer som åt minst 50 gram fettrik ost dagligen hade lägre förekomst av demens än de som åt mycket små mängder. Efter justeringar kopplades ett högre intag till en 13 procent lägre total risk.
Läs också
Ojämna effekter
Det starkaste sambandet sågs för vaskulär demens, där ett högre ostintag var kopplat till en 29 procent lägre risk. En minskad risk för Alzheimers sjukdom observerades också, men endast bland personer utan den genetiska varianten APOE e4.
Fet grädde visade ett liknande mönster. Ett dagligt intag på omkring 20 gram var förknippat med en 16 procent lägre demensrisk jämfört med inget intag alls.
”Dessa resultat tyder på att när det gäller hjärnhälsa är inte alla mejeriprodukter likvärdiga”, sade Sonestedt. ”Medan ett högre intag av fettrik ost och grädde var kopplat till en minskad risk för demens, visade andra mejeriprodukter och fettsnåla alternativ inte samma effekt. Mer forskning behövs för att bekräfta våra resultat och för att vidare undersöka om konsumtion av vissa fettrika mejeriprodukter verkligen erbjuder ett visst skydd för hjärnan.”
Studiens begränsningar
Alla deltagare bodde i Sverige, vilket kan begränsa hur brett resultaten kan tillämpas. Kostvanor varierar internationellt, och forskarna menar att liknande studier behövs även i andra länder.
Studien finansierades av flera svenska forskningsstiftelser.
Läs också
Källor: Neurology (American Academy of Neurology)