Den svenska grönsaksskörden ser lovande ut, men priserna på frukt och grönt väntas ändå hålla sig höga i vinter.
Just nu läser andra
På Magnihill i Mörarp utanför Helsingborg är arbetet just nu intensivt med att ta hand om årets morötter. ”Morötterna snittas, blancheras – alltså kokas – fryses in och packas, för att sedan gå ut på marknaden”, berättar företagets vd och ägare Wiveca Almgren.
Trots att skörden i Sverige ser positiv ut, kan konsumenterna inte räkna med lägre priser framöver. Almgren konstaterar att situationen i Europa är avgörande för marknaden.
– I Europa är det stor efterfrågan på grönsaker och rotfrukter så vi väntar inte att priserna går ner, säger hon.
Samtidigt framhåller Almgren att bärsituationen är betydligt mer problematisk. Hon beskriver den som en katastrof, eftersom frost vid fel tidpunkt slagit hårt mot blomningen och gjort att tillgången på bär inte räcker för marknadens behov.
När det gäller grönsaker ser hon däremot utvecklingen i Sverige som oväntat positiv. Skörden bedöms som gynnsam, även om det finns ett behov av större odlingsarealer.
Läs också
Trots detta, menar hon, gör de svaga skördarna i stora delar av Europa att det är osäkert om Sveriges framgångar får någon större effekt på prisnivån. Konsekvensen kan bli att både frukt, grönt och bär fortsätter vara dyrt för konsumenterna under vintern.