Startsida Nyheter Klimatförändringarna kan hota vardagslivsmedel, varnar forskare

Klimatförändringarna kan hota vardagslivsmedel, varnar forskare

Klimatförändringarna kan hota vardagslivsmedel, varnar forskare
Shutterstock

Stigande globala temperaturer väntas kraftigt öka förstörelsen av livsmedelsgrödor genom skadedjur, enligt en ny vetenskaplig analys. Forskarna säger att världen hittills har undvikit ett värsta tänkbart scenario, men att det tidsfönstret kan vara på väg att stängas.

Just nu läser andra

De varnar för att dagens jordbrukssystem blir allt mer sårbara i takt med att klimatförändringarna påskyndar skadedjurens tillväxt och spridning.

Växande hot

Enligt rapportering i The Guardian har forskare dragit slutsatsen att förlusterna av viktiga globala grödor till följd av skadedjur kommer att öka kraftigt i takt med att planeten blir varmare. Vete, ris och majs beräknas drabbas av förluster på omkring 46, 19 respektive 31 procent om den globala uppvärmningen når 2 grader Celsius.

Insekter som bladlöss, larver, gräshoppor och stjälkborrare frodas i varmare förhållanden. Högre temperaturer gör det möjligt för skadedjur att föröka sig snabbare, överleva vintrar lättare och angripa grödor under längre perioder varje år.

Uppvärmningen gör det också möjligt för skadedjur att sprida sig till regioner som tidigare varit för kalla, inklusive högre höjder och områden längre från ekvatorn.

Regionala förändringar

Forskarna uppgav att de största ökningarna av skador från skadedjur väntas i tempererade regioner som Europa och USA. I vissa tropiska områden kan insekter redan ligga nära sina värmetoleransgränser, även om avskogning för jordbruk skapar nya möjligheter för angrepp.

Läs också

Den globala handeln påskyndar ytterligare skadedjurens spridning, då insekter oavsiktligt transporteras via livsmedelsexport. Samtidigt undergräver intensiva jordbruksmetoder den naturliga skadedjursbekämpningen.

Den omfattande användningen av bekämpningsmedel och gödningsmedel, tillsammans med förstörda livsmiljöer, minskar populationerna av insekter som naturligt håller skadegörare i schack.

Ett sårbart livsmedelssystem

Skadedjur och sjukdomar förstör redan omkring 40 procent av den globala grödproduktionen, vilket skapar vad forskare beskriver som en stor utmaning för livsmedelssäkerheten. Samtidigt väntas klimatförändringarna i sig minska skördarna av vete, ris och majs med 6–10 procent för varje grads uppvärmning.

”Världen fokuserar på dessa stora grödor – vete, ris, majs, soja – och det är ett mycket förenklat och sårbart system”, sade professor Dan Bebber vid University of Exeter.

Han varnade för att monokulturer kan slås ut av ett enda skadedjursutbrott och sade att dagens system har byggt på förhållanden som inte längre existerar, skriver The Guardian.

Läs också

Att tänka om kring jordbruket

Analysen, som publicerades i Nature Reviews Earth & Environment, fokuserade enbart på insektskadegörare och stora spannmålsgrödor, vilket innebär att de totala riskerna kan vara underskattade.

Författarna menar att diversifiering är avgörande för motståndskraft, bland annat genom att odla flera grödsorter tillsammans och återställa naturliga livsmiljöer för att stödja naturliga fiender som parasitsteklar.

De lyfter även fram traditionella blandjordbrukssystem och användningen av artificiell intelligens för att förutse skadedjursutbrott som möjliga verktyg för att minska riskerna.

”Vi levde på lånad tid”, sade Bebber. ”Nu måste vi göra saker annorlunda.”

Källor: The Guardian

Läs också

Ads by MGDK