Kunder varnar för 'Gekås'-kampanj: Den är falsk

Skriven av Henrik R

49 veckor sedan

|

04/07/2023
Kunder varnar för 'Gekås'-kampanj: Den är falsk

Bedrägerier på Facebook har nyligen använt lågprisvaruhuset Gekås Ullareds namn för att locka människor med falska värdekuponger. Dessa kuponger, som påstås vara värda tusentals kronor, är en del av en bluff som bedragarna använder för att lura människor.

Falska tävlingar och erbjudanden

Bedragarna har skapat falska Facebook-sidor under namnet "Gekås Ullared Sweden" och erbjuder falska tävlingar och erbjudanden. I en av dessa "tävlingar" påstår de att de delar ut shoppingkuponger till 200 lyckliga personer. I en annan, lovar de värdekuponger på 5 000 kronor till de första 500 deltagarna. Om detta vore sant, skulle företaget ge bort motsvarande 2,5 miljoner kronor i en enda "utlottning".

Bedragarnas svar och metoder

Bedragarna svarar liknande på alla kommentarer, oavsett om personerna deltar i tävlingen eller försöker varna andra. De uppmanar människor att bekräfta sina priser så att de kan behandla dem omedelbart. Länkarna som de delar leder till sidor fyllda med stulna bilder och logotyper från Gekås.

Företaget bakom bedrägeriet

Företaget som driver denna verksamhet är registrerat i Singapore och det finns varningar mot dem på internet. Den 21 maj gick det verkliga Gekås Ullared ut på sin officiella Facebook-sida och varnade för blufftävlingarna.

Bluffkampanjer och personuppgiftshandel

Dessa bluffar är en del av en större trend av bedrägerier på Facebook. Bedragarna skapar nya sidor och påstår att de har priser eller produkter att ge bort, ofta utnyttjar de kända svenska varumärken. Syftet är att få bättre spridning på framtida bedrägeriförsök. När människor uppmanas att "registrera sig", hamnar de på sidor som blir allt mindre lika det varumärke som bedragarna vill se ut som. Det finns också en risk att ditt telefonnummer blir en värdefull handelsvara.

Råd till allmänheten

Om du blir kontaktad, ge inte ifrån dig någonting. Du riskerar att bli av med pengar genom att ge ifrån dig personuppgifter. Du kan få virus eller annan skadlig programvara om du klickar på okända länkar. Dina uppgifter kan säljas vidare till företag som vill rikta reklam till dig eller till andra typer av bedragare. Du hjälper bedragare genom att sprida deras inlägg, mejl och meddelanden.