Ät gärna dina ägg – men välj något annat att ha till.
Just nu läser andra
Ät gärna dina ägg – men välj något annat att ha till.
Vad är det egentligen som händer?

I åratal stod äggen i skottlinjen i näringsdebatten – anklagade för att höja kolesterolnivåerna.
Men ny forskning från University of South Australia ger nu en mer nyanserad bild.
Det visar sig att ägg inte alls är den hjärthälsorisk man tidigare trodde – de kan till och med bidra till ett friskt hjärta.
Läs också
Den verkliga boven är inte äggen

En banbrytande studie visar att det i själva verket är mättade fetter – som finns i livsmedel som bacon, korv och smör – som driver upp nivåerna av det skadliga LDL-kolesterolet.
Kolesterolet i ägg spelar däremot en betydligt mindre roll än man tidigare har antagit.
Två ägg om dagen? Helt okej!

Deltagare i studien som åt två ägg om dagen som en del av en kost med lågt innehåll av mättat fett, uppvisade faktiskt minskade nivåer av LDL-kolesterol.
Detta resultat går rakt emot tidigare kostråd som avrådde från regelbundet äggintag.
Dags att omvärdera riktlinjerna för hjärthälsa

Gamla kolesterolriktlinjer har länge styrt vårt synsätt på kost och näring.
Men den här studien utmanar dessa föråldrade föreställningar – och uppmanar såväl experter som allmänhet att omvärdera hur kolesterol egentligen fungerar i kroppen.
Hjärtsjukdom – en global dödsorsak

Hjärtsjukdomar är den främsta dödsorsaken globalt, med nära 18 miljoner dödsfall varje år.
I Australien dör en person i hjärt-kärlsjukdom var tolfte minut.
Studien som krossade äggmyten

Detta är den första oberoende studien som tydligt särskiljer effekterna av kostkolesterol från mättat fett.
Professor Buckley: ”Äggen blev orättvist dömda”

Professor Jon Buckley, studiens huvudförfattare, menar att det är dags att ge äggen upprättelse.
”De innehåller visserligen kolesterol – men också mycket lite mättat fett,” säger han. Det handlar om helheten i kosten – inte om att demonisera en enskild näringskomponent.
Bacon och korv – frukostens verkliga skurkar

Det är inte äggen på tallriken du bör oroa dig för, utan vad du äter till dem.
Livsmedel rika på mättat fett, som bacon och korv, utgör ett betydligt större hot mot hjärtat än det blygsamma ägget.
En seger för äggälskare världen över

Kokta, pocherade eller rörda – ägg är officiellt tillbaka på menyn för den som vill äta hjärtsmart.
När de ingår i en balanserad kost är de inte bara ofarliga – de kan till och med ha positiva hälsoeffekter.
Ett nytt case för en hälsosammare frukost

Denna forskning ger ett nytt perspektiv på en klassisk frukostfavorit.
Ägg kan utgöra en del av en näringsrik, hjärtvänlig måltid – så länge de inte ackompanjeras av en berg av mättat fett.
Så, varsågod – njut av din omelett utan dåligt samvete.