Forskare ser nu ett tydligare samband mellan svenskarnas kaffedrickande och avskogningen i Amazonas än man tidigare förstått. Och den största överraskningen? Kaffe har gått om både soja och nötkött i påverkan.
Just nu läser andra
Det låter nästan absurt vid första anblicken. Men enligt SVT Nyheters genomgång av en ny rapport har kaffe seglat upp som den enskilt värsta svenska importprodukten när det gäller avskogning i Amazonas.
Och siffrorna är svåra att vifta bort.
Enligt rapporten – som WWF tagit fram tillsammans med Chalmers och Stockholm Environment Institute – stod svensk kaffekonsumtion för 331 hektar avverkad regnskog under 2022. Nötkött landade på 236 hektar.
Kaffet har alltså, lite i tysthet, blivit en betydligt större miljöbov än många anat.
Varför sticker just kaffet ut?
Förklaringen ligger delvis i hur studien byggts upp. Forskarna har följt odlingarnas geografiska expansion ner på kommunnivå, och kopplat detta till handelsflöden. Det är en metod som, enligt SVT Nyheters intervju med Chalmersforskaren Martin Persson, blottlägger förändringar som tidigare inte synts.
Läs också
”Avskogningen för kaffe har ökat ganska dramatiskt de senaste 10 åren”, säger Persson.
Det betyder inte att svenskar dricker kopiöst mycket mer kaffe än förr. Snarare att odlingarna pressas in i allt känsligare områden. En utveckling som tycks accelerera.
Och ärligt talat: vi tänker ju sällan på var kaffet kommer ifrån. Det är mest något som bara… står i skafferiet.
Vad kan man göra?
Forskarna är tydliga med att ingen behöver ge upp sin morgonkopp. Men medvetenhet spelar roll. Hållbarhetsmärkningar kan göra skillnad, likaså företag som faktiskt vet varifrån bönorna hämtas.
Persson uttrycker det så här: man behöver inte sluta dricka kaffe – men man kan fundera lite på hur mycket, och på vilket kaffeval man gör.
Läs också
En rimlig tanke. Och kanske ett uppvaknande.
För även om kaffe är en del av vår vardag, visar forskningen nu att varje kopp faktiskt bär med sig en liten bit av Amazonas.
Källa: SVT Nyheter