Därför bajsar vissa mer än andra

Vi gör det allihopa. Men det är en stor skillnad på hur ofta vi sätter oss på toaletten. I genomsnitt bajsar vi en gång om dagen, men allt från flera gången dagligen till ett par dagars mellanrum betraktas som normalt.

Det är faktiskt flera faktorer som spelar in när det handlar om frekvensen på våra toalettbesök. Här är fyra olika anledningar till att några bajsar oftare än andra.

Det skriver Women’s Health Magazine.

Gener
Har du någonsin tänkt på hur ofta din mamma eller pappa går på toaletten? Kanske inte, men dina gener spelar faktiskt roll när det gäller hur ofta du går på toaletten. Din kropps inre programmering kan nämligen påverka hur länge det går mellan dina toalettbesök.

Motion
Hur mycket du rör på dig kan också spela roll. Om du är slarvig med motionen kan rörelsen i dina tarmar försämras och medföra mindre frekvent avföring. Om du däremot motionerar ofta ökar detta aktiviteten i tarmarna.

Matvanor
Det är inte oviktigt vad du äter när det handlar om toalettbesök. Dina matvanor spelar nämligen en väsentlig roll, särskilt hur mycket fibrer och hur mycket vatten du får i dig. Fibrer håller din avföring mjuk, medan vatten får den att passera lättare. Om du inte får tillräckligt med fiber och vatten kan det leda till färre toalett besök, eller i värsta fall förstoppning.

Menstruationscykel
Vissa kvinnor producerar mer av ett hormon som får livmodern att göra sig av med avfall. De överflödiga hormonerna kan påverka tarmarna istället och trigga avföringen.