Importerade tv-serie till Nordkorea: Nu döms han till döden

Ida Hansson

137 veckor sedan

|

25/11/2021
Utrikes
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En affärsidé slutade med dödsstraff.

I Nordkorea har en ung man fått en lite för smart idé.

Den omtalade Netflix-serien "Squid Game" har blivit galet i populär över hela världen.

Serien, som producerats i Sydkorea, är dock inte utbredd överallt. I grannlandet Nordkorea, som styrs med hård hand av diktatorn Kim Jung-Un, är man inte direkt entusiastisk kring serien.

Här har en kinesisk man via ett USB-stik importerat serien från Kina i syfte att sälja serien till medborgare i Nordkorea.

Studenten som köpte serien har dömts till livstids fängelse, medan sex andra som bara sett serien har dömts till fem års arbetsläger.

De är alla minderåriga. Det ryktas att en av elevernas rika föräldrar skulle kunna betala för att få sitt barn fri från straff, genom att muta myndigheterna med 3.000 dollar.

Lärare och rektorn har fått sparken från skolan och det sägs att de kan riskera att tvingas arbeta i avlägsna gruvor.

I det här fallet tillämpar Nordkorea en ny lag som heter "Elimination of Reactionary Thought and Cultur", som infördes i december 2020. Lagen tillåter staten att, bland annat, döma till dödsstraff om en person äger, tittar på eller distribuerar innehåll som filmer, böcker eller musik från kapitalistiska länder som Sydkorea och USA. Det kan också vara Sverige.

Radio Free Asia skriver, att en större paranoia sprider sig i befolkningen efter denna nya, skrämmande utveckling, där allt annat än nordkoreanska produktioner mer eller mindre blir olagligt i alla avseenden.

Dödsdomen ska verkställas av en så kallad skjutningsgrupp (firing squad). Netflix har ännu inte kommenterat saken.