En ny studie från Frankrike avslöjar en oväntad källa till mikroplast i våra drycker: färgen på metallkapsyler till glasflaskor. Öl, vin, läsk och vatten i glas visade sig innehålla 50 gånger mer mikroplast än samma drycker i plastflaskor.
Just nu läser andra
Glasflaskor innehåller mest mikroplast
Enligt The Guardian har forskare vid den franska livsmedelssäkerhetsmyndigheten undersökt mikroplast i olika drycker – öl, vatten, vin och läsk – och hittade partiklar i samtliga. Men det var i glasflaskor som de fann de klart högsta halterna.
Mikroskopiska plastbitar visade sig komma från det polyesterbaserade färgskiktet på metallkapsylerna. Forskarna kunde koppla partiklarna till färgens färg, sammansättning och struktur. Det verkar som att kapsylerna repas mot varandra under förvaring, vilket släpper loss färgfragment som sedan hamnar i drycken när flaskorna försluts.
Kapsyler orsakar 50 gånger mer plast än plastflaskor
Skillnaden i mikroplast var dramatisk. Glasflaskor med metallkapsyler innehöll upp till 50 gånger mer mikroplast än plastflaskor med plastkapsyler – något som förvånade forskarna.
– Det var väldigt överraskande. Men vi såg att partiklarna matchade färgen och materialet på utsidan av kapsylerna, säger Alexandre Dehaut, medförfattare till studien.
Forskarna testade även drycker som förvarats i metallförpackningar och kartong (brick), och alla innehöll någon mängd mikroplast. Det bekräftar att plastföroreningar är utbredda i hela produktionskedjan.
Kan färgen tvättas bort innan användning?
Läs också
I laboratoriet lyckades forskarna ta bort mikroplasten från kapsylerna genom att skölja och blåsa dem torra innan användning. Men att införa detta i industriproduktion är mer komplicerat, enligt Dehaut.
Dessutom hittade forskarna mikroplast som inte kom från färgen, vilket tyder på att föroreningar också kan uppstå i andra delar av produktionen – till exempel från själva vattnet.
Mikroplast – ett växande hälsoproblem
Mikroplaster har hittats i blod, hjärna, moderkaka och andra delar av kroppen. Vissa av plastkemikalierna, som BPA och PFAS, kan påverka hormoner, öka risken för hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Än så länge vet man dock inte exakt hur partiklarna i just dessa drycker påverkar hälsan.
– Det är för tidigt att dra slutsatser, men resultaten visar att vi måste titta närmare på förpackningar och produktionsprocesser, säger Dehaut.
Vad kan konsumenter göra?
Inte särskilt mycket, menar forskarna. Mikroplasten finns redan i drycken när vi öppnar flaskan. Dehaut uppmanar därför till åtgärder längre upp i kedjan – i tillverkningen.
Läs också
– Vi bör absolut undersöka sånt här. Men man ska inte bli paranoid, säger han.