Nästan alla har ppplevt det, men ingen känner till orsaken: Därför rycker du till innan du somnar

Skriven av Ida Hansson

Foto: YouTube
Foto: YouTube
Förklaringen till de märkliga ryckningarna har nu kommit i ljuset.

Har du någonsin upplevt att din kropp gör ett ryck när du är på väg att somna?

Om svaret är ja, så är du inte ensam.

De flesta av oss upplever detta fenomen, och vissa av oss upplever det faktiskt varje dag. Det kallas för ett "sömnskott", och förklaringen till detta bisarra fenomen kan hittas i fysiologin bakom sömn och kanske i vår historia som urmänniskor.

Vissa upplever en obehaglig känsla av att falla eller ramla när sömnskottet inträffar, vilket naturligtvis leder till ökad hjärtklappning eftersom kroppen tror att den är i fara.

I en artikel från Statens Naturhistoriska Museum framgår förklaringen att sömnskottet faktiskt har föreslagits härstamma från vår tid som urmänniskor.

Här sov vi vanligtvis i träd för att vara säkra från vilda djur, och teorin är då att sömnskottet utvecklats som en försvarsmekanism som skulle hjälpa oss att snabbt gripa tag i grenen om vi höll på att falla.

Förklaringen låter plausibel, och fenomenet har även observerats hos flera primatarter som schimpanser och gorillor. Det är logiskt, eftersom många primater sover i träd, antingen på grenar eller i bon.

Men det förklarar inte nödvändigtvis varför till exempel lilla vovven kan rycka till när den håller på att somna. Därför finns det kanske en annan, mer grundläggande förklaring till sömnskottet.

2 stadier

Sömnen består av två stadier: Ett med och ett utan ögonrörelser.

Det första stadiet kallas insomning, och under natten växlar vi mellan dessa två stadier fyra eller fem gånger, tills vi vaknar på morgonen.

Sömnskottet inträffar i början av just det första stadiet, där det inte finns någon rörelse i ögonen, liksom det också kan förekomma vid övergången mellan de två sömnstadierna.

Det betyder att vi faktiskt kan göra sömnskott flera gånger under natten - vi märker det bara inte eftersom vi sover så djupt (om inte förstås, rycket får dig att slå handen mot huvudgaveln eller träffa din partner i ansiktet, vilket väcker dig med en utskällning...).

Vissa forskare tror att sömnskottet uppstår när kontrollen över kroppsfunktionerna, särskilt musklerna, övergår från aktiv till passiv i centrala nervsystemet.

Teorin är att det är under denna övergång som en "missuppfattning" mellan de två centrumen i nervsystemet sker, och att det kan få oss att gå från helt avslappnade till fullständigt vakna på ingen tid.