En oväntad faktor kan spela en roll – en som många föräldrar förbiser.
Just nu läser andra
Runt om i världen går flickor idag in i puberteten tidigare än tidigare generationer. Forskning visar att dagens flickor i genomsnitt når puberteten över ett år tidigare än flickor födda i slutet av 1900-talet.
Men detta är inte bara en ofarlig förskjutning i tid.
Enligt medicinska experter, som professor Anders Juul vid Rigshospitalet i Köpenhamn, kan tidig pubertet öka risken för allvarliga hälsoproblem senare i livet. Bröstcancer, hjärt-kärlsjukdomar och typ 2-diabetes hör till de potentiella långsiktiga riskerna.
Nu har en ny studie från University of Washington presenterat en möjlig ledtråd till varför detta sker – och vad som kan fördröja utvecklingen.
Läs också
Ett dolt mönster
Forskarna följde 7 530 flickor i åldrarna 9 till 14 år och registrerade när de fick sin första mens. Resultatet visade ett tydligt samband mellan en viss faktor i deras liv och tidpunkten för puberteten.
Studien, som publicerades i Human Reproduction, visade att flickor med en hälsosam kost fick sin första mens senare än de som åt sämre.
En hälsosam kost definierades som rik på grönsaker, baljväxter, fullkorn, nötter, fet fisk och fleromättade fetter. En ohälsosam kost däremot bestod av rött och processat kött, mycket salt och transfetter.
Enligt Holly Harris, en av forskarna bakom studien, finns det starka skäl att tro att kosten under barndom och tidiga tonåren spelar en viktig roll.
Vad föräldrar bör veta
Trots att studien visar ett tydligt samband betonar forskarna att detta sannolikt bara är en del av en större helhetsbild. Miljöfaktorer som hormonstörande ämnen, plast och samhällsförändringar kan också ha betydelse.
Men budskapet är tydligt: något påverkar flickors utveckling – och det sker tidigare än naturen kanske avsett.
Artikeln baseras på information från Illustreret Videnskab.