De flesta slänger skalet från mandarinerna: Det här receptet kommer få dig på andra tankar

Skriven av Ida Hansson

Foto: YouTube
Foto: YouTube
De flesta slänger skalet när de skalar en mandarin.

Men du slänger faktiskt viktiga näringsämnen direkt ner i papperskorgen.

Efter att ha läst detta kanske du börjar spara dina skal, för det går faktiskt att använda dem för att göra den mest himmelska mandarinmarmeladen.

Ingredienser och metod för mandarinmarmelad:

Du kommer behöva:

  • 1,5 kg mandariner

  • 1,5 liter vatten

  • 1 tsk bakpulver

  • 700 gram socker

  • Saft från 1 citron

Metod:

  1. Tvätta mandarinerna noga.

  2. Skär den översta delen av mandarinerna där stjälken är och vänd dem upp och ner.

  3. Använd en kniv för att skära, skala och separera skalet från köttet.

  4. Tillsätt 1,5 liter vatten och en tesked bakpulver i skålen med skalen.

  5. Låt stå i 30 minuter!

  6. Rengör fibrerna från köttet av mandarinerna.

  7. Skölj skalen noggrant, lägg dem i en kastrull och tillsätt vatten tills de är täckta.

  8. Koka i 5 minuter med locket stängt, rör om då och då.

  9. Häll av vattnet från skalen och koka dem igen i ytterligare 5 minuter med rent vatten.

  10. Upprepa kokningsprocessen i ytterligare 5 minuter.

  11. Lägg tillbaka skalen i grytan, tillsätt hälften av sockret, mandarinerna, det återstående sockret och låt stå i 20 minuter.

  12. Tillsätt ett glas vatten och citronsaften och låt koka med öppet lock i 20-25 minuter. Rör om och skumma om det behövs.

  13. Stäng av värmen och mixa väl med en stavmixer tills det är slätt.

  14. Sätt på värmen och koka på låg till medelvärme i ytterligare 4-5 minuter.

  15. Fördela den varma marmeladen i steriliserade burkar, stäng locken ordentligt och vänd upp och ner.

Marmeladen är nu redo för dig och dina barn att njuta av!

Se hela processen i videon nedan: