Det är enkelt att fylla mobilen med nya appar och tjänster för allt möjligt i farten.
De flesta av oss laddar snabbt ner appar för att kolla på vädret, beställa mat eller hålla koll på träningen.
Efter hand blir skärmen ofta full av ikoner som ligger kvar och glöms bort helt.
Många godkänner alla villkor som dyker upp utan att tänka på vad man faktiskt säger ja till.
Man vill bara komma igång med tjänsten så fort som möjligt.
Det finns dock goda skäl att ibland ta en titt i inställningarna och granska vad man delar med sig av i bakgrunden.
Snabbt att kontrollera
En ny kartläggning från brittiska sajten Which visar att det går snabbt att återta kontrollen över sina personliga uppgifter.
Mobiltelefoner med både Android och iOS har färdiga verktyg där användare enkelt kan se vilka tjänster som kartlägger ens position.
Positionering är väldigt användbart för navigering eller lokala väderprognoser.
Samtidigt kan insamlingen avslöja var du bor, arbetar eller befinner dig på din fritid.
Det finns ingen anledning att dela med sig av informationen till appar som inte behöver den.
Särskilt inte när kartläggningen tillåts pågå konstant i bakgrunden.
Enkla steg i mobilen
För att städa i mobilen går du till inställningarna och väljer avsnittet för platstjänster eller integritet.
Där sorteras alla program utifrån hur mycket information de får hämta.
Det går smidigt att stänga av den exakta positioneringen så att bara en ungefärlig plats uppges.
Smarta mobilers expert Adam Speight på sajten Which förklarar hur man kan tänka kring sina godkännanden.
”Kartappar, taxi- och matleveranstjänster är uppenbara exempel på appar där platsinformation kan vara viktig.
För andra appar kan det räcka att begränsa åtkomsten till de tillfällen då du faktiskt använder appen.
Appar som ofta kontrollerar din position i bakgrunden kan dessutom förbruka mer batteri”, säger Adam Speight på Which?.
Han tipsar också om att testa att ändra behörigheterna för att se om funktionerna fungerar ändå.
”Om du är osäker kan du alltid begränsa en apps åtkomst till din plats och se om funktionerna du använder fortfarande fungerar som de ska.
Du kan ändra behörigheten igen senare om det behövs”, säger Adam Speight.
Det är även klokt att granska tillgången till kamera, mikrofon, foton och kontakter på samma sätt.