Vinterns kräksjuka kan lika gärna börja på sommarmiddagen.
Just nu läser andra
Att ett av Sveriges vanligaste virusutbrott sprids via maten är inte längre någon nyhet. Men i Livsmedelsverkets senaste rapport får riskrätterna ett namn – bland dem sushi, smörgåstårta, skaldjur och ostron. Gemensamt? De är ofta hanterade av människor – och serveras utan uppvärmning.
Orsaken bakom flera av utbrotten är det mycket smittsamma noroviruset, som sprids via så kallad fekal-oral smitta – alltså avföringspartiklar som via händer hamnar i maten.
– Det har inget att göra med att det är sommar och buffétider. Det är bristande handhygien, helt enkelt, förklarar Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien, till Efter fem.
För den som lagar mat hemma finns en enkel men avgörande regel, enligt Danielsson-Tham: det viktigaste är att tvätta händerna noggrant – inte bara innan man börjar laga mat, utan även varje gång man tar en paus, exempelvis för att dricka kaffe, och sedan återgår till köksarbetet.
Läs också
Och om du äter ute?
– Kolla toaletten. Är det sunkigt och saknas tvål och handdukar, kan du bara gissa hur det ser ut i köket, säger hon och tillägger att kommunens livsmedelsinspektörer också kan ge värdefull information om restauranger.