”Den perfekta maten” enligt läkaren.
Just nu läser andra
Matbutikerna är fyllda av valmöjligheter, och det kan vara svårt att veta vad som verkligen gör skillnad för hälsan. Frukt och grönsaker får ofta mest uppmärksamhet – men enligt läkaren Jimmy Mohamed finns det en annan matvara som förtjänar rampljuset. Han kallar den helt enkelt för ”den perfekta maten”.
I en intervju med det franska magasinet Journal de Femme förklarar Mohamed varför. Hans entusiasm handlar framför allt om innehållet: proteiner, nyttiga fettsyror, vitaminer, mineraler, omega-3 och inte minst ämnet kolin.
Kolin är relativt okänt utanför forskarvärlden, men spelar en avgörande roll för hjärnan. ”Kolin bidrar till att skapa acetylkolin i hjärnan”, säger Mohamed. Acetylkolin är en signalsubstans som stärker minne och kognitiva funktioner – helt utan behov av kosttillskott.
Han tillägger att kolin även stöder levern eftersom det deltar i nedbrytningen av fett. På så sätt gynnar denna enda råvara både hjärnan och kroppens eget kemiska system.
Och vilken matvara är det då? Svaret är det klassiska ägget.
Läs också
Mohamed framhåller att ett ekologiskt ägg från frigående höns som fått rätt foder inte kostar mycket – men att näringsvärdet är imponerande. Ägget innehåller omkring tjugo olika proteiner, bland annat lipoproteiner som transporterar kolesterol i blodet, en grundläggande del av cellernas funktion.
Dessutom finns här viktiga vitaminer som A, D, E och B12 samt mineraler som selen, jod och zink.
Ägget utmärker sig även genom att ge långvarig mättnadskänsla och låg glykemisk belastning. Medan många frukostar domineras av snabba kolhydrater och socker, bidrar ägg till en stabil start på dagen utan blodsockertoppar och sötsug. Det är också en av få naturliga råvaror som på så liten yta innehåller ett så brett spektrum av både makro- och mikronäringsämnen.