Startsida Livsstil Avlivar myten om ’sockerchock’: Därför orsakar socker inte hyperaktivitet

Avlivar myten om ’sockerchock’: Därför orsakar socker inte hyperaktivitet

Avlivar myten om ’sockerchock’: Därför orsakar socker inte hyperaktivitet
Foto: Shutterstock

Trots vad många tror, gör socker faktiskt inte barn hyperaktiva. Denna myt, som blev populär på 1970-talet, lever kvar trots att vetenskapliga bevis motsäger den.

Just nu läser andra

Idén om att socker gör barn hyperaktiva blev populär på 1970-talet på grund av en bok med titeln ”Why Your Child Is Hyperactive” av Ben Feingold. Feingold hävdade att saker som socker kunde göra barn mer livliga, men han hade inte mycket bevis för detta påstående.

Studier från 1994 och 1995 visade dock att socker inte gör barn hyperaktiva.

”Det finns ingen koppling – ingen alls,” säger Mark Corkins från American Academy of Pediatrics.

Varför tror vi fortfarande på myten då? Ändå tror människor fortfarande att socker gör barn ”galna”.

Läs också

Corkins, som också undervisar vid University of Tennessee, påpekar att barn ofta äter mycket socker vid roliga tillfällen som födelsedagar, jul etc, och under sommaraktiviteter som simning, grillning, picknick och stranddagar.

”När vi ser på de tillfällen då barn får i sig mycket socker, är det vanligtvis i samband med när de kommer att vara hyperaktiva, även om du inte gav dem något socker,” förklarar han.

Det verkar som att den verkliga upphetsningen för barn kommer från glädjen av att vara tillsammans med familj och vänner vid speciella tillfällen, inte från socker.

Att förstå socker

Diana Schnee, en dietist vid Cleveland Clinic Children’s, har sett vad vissa kallar ”sockerrus”/”sockerchock” hos barn.

Men, säger hon, ”det finns många saker som kan förklara barns hyperaktivitet och känslomässiga förändringar. En av dem är att de är barn, och det är en mycket typisk sak.” Att äta för mycket raffinerade kolhydrater kan orsaka problem som kan förändra hur ett barn beter sig, och att inte äta tillräckligt med frukt eller grönsaker kan göra dem obekväma eller på dåligt humör.

Mark Corkins delar upp socker i två typer: naturligt och tillsatt.

Du hittar naturliga sockerarter i saker som morötter, frukter och mjölk. Corkins säger att barn inte behöver begränsa dessa naturliga sockerarter. Men tillsatt socker, som de i ”skräpmat”, är vad föräldrar behöver se upp med eftersom de kan leda till hälsoproblem som fetma och hjärtsjukdomar.

CDC säger att sötsaker och sockerhaltiga drycker är stora källor till dessa tillsatta sockerarter. För små barn under två år säger American Academy of Pediatrics att de inte ska ha något tillsatt socker. Och för barn över två år rekommenderar de att hålla det under 25 gram om dagen.

Med tanke på att en enda burk Coca-Cola innehåller 39 gram socker, är det verkligen viktigt att hålla koll på hur mycket socker barn får i sig för att hålla dem friska.

Sötsug

Oroar du dig för att ditt barn äter för mycket socker?

Mark Corkins säger att, ”de flesta barn får i sig mer än så,” när han pratar om hur mycket socker barn vanligtvis äter jämfört med vad som rekommenderas. Lyckligtvis, tack vare ändringar i USA:s livsmedelsmärkning, är det enklare för föräldrar att se hur mycket tillsatt socker det finns i allt från drycker till snacks.

”Sockret i sig är inte nödvändigtvis hemskt om det konsumeras i små mängder sällan,” lugnar Diana Schnee.

”Så jag är inte riktigt oroad över den tillfälliga biten födelsedagstårta eller godiset vid födelsedagar. Jag är mer oroad över socker i ett barns kost på regelbunden basis.”

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: