Startsida Mat Tillsätt en sked i äggröran – så gör Gordon Ramsay

Tillsätt en sked i äggröran – så gör Gordon Ramsay

Røræg, Scrambled Eggs
Shutterstock.com

En enda sked kan göra enorm skillnad.

Just nu läser andra

Äggröra är för många en enkel rätt som man snabbt vispar ihop på känsla. Men det råder ingen tvekan om att det finns en tydlig skillnad mellan en riktigt bra äggröra och en mindre lyckad variant.

Om det fanns en Michelin-stjärna för frukost skulle Gordon Ramsays äggröra ligga i topp. Den brittiske tv-kocken, känd både för sitt temperament och sitt skickliga hantverk, har förvandlat något så vardagligt som stekta ägg till ren kokkonst.

För de flesta tar det bara fem minuter med lite smör och en skvätt mjölk. Men i Ramsays kök blir det en sammetslen och krämig rätt som nästan kräver respekt – och en vackrare tallrik än vanligt.

Hemligheten? Det handlar inte bara om äggen

Allt börjar med smör och låg värme. Äggen knäcks direkt i kastrullen, utan att först vispas ihop. Det kan låta märkligt, men enligt Ramsay är det just det som bevarar rättens krämiga textur.

Kastrullen flyttas hela tiden av och på värmen, medan man rör konstant med en silikonspatel. Det kräver kontroll, tålamod – och ja, en hel del rörande.

Läs också

Det verkliga tricket kommer precis innan äggen är klara: en sked crème fraiche. Inte tidigare, inte under tillagningen, utan i sista steget. Det gör äggen extra krämiga och ger dem den lyxiga känsla som kan förvandla en trött måndag till brunch på ett femstjärnigt hotell.

Har du ingen crème fraiche går det att ersätta med grekisk yoghurt eller till och med färskost. Nyckeln är att tillsätta något kallt, krämigt och rikt – som inte skär sig av värme.

En finish med finess

Avslutningsvis toppas äggröran med finhackad gräslök, som ger en frisk ton utan att ta över smaken. Kryddningen hålls enkel: en nypa salt och peppar – som en mjuk viskning, aldrig ett högljutt rop.

Ads by MGDK