Saftiga, smakrika kanelbullar är mångas favorit, men inte alltid helt lätta att lyckas med. Tre erfarna bakprofiler delar nu med sig av sina bästa knep för att undvika torra bullar och lyfta smaken till nya höjder.
Just nu läser andra
Frida Bäcke, konditorn bakom desserten på Nobelfesten 2024 och delägare i Socker Sucker i Stockholm, slår hål på en vanlig myt i bakrecept. Hon menar att du inte ska värma upp mjölken till bulldegen.
– Degen blir smidigare och mer elastisk! Det blir saftigare bullar och mer samarbetsvillig deg, säger hon till Allt om mat.
Kanel som håller fyllningen på plats
Att fyllningen rinner ut under gräddningen är ett vanligt problem. Johan Sörberg, känd bagare och tidigare domare i Hela Sverige bakar, driver numera bageriet Svart/Verkstan i Eskilstuna. Han betonar vikten av rikligt med kanel.
– Om fyllningen flyter ut så har man haft för lite kanel. Jämfört med kardemumma så binder kanel vätska så det är bra att gå efter att fyllningen ska stanna kvar i bullarna. Jag använder alltid råsocker i fyllningen, det ger en lite karamelliserad ton som är trevlig.
Sockret som förändrar smaken
Att ersätta vanligt strösocker med muscovadosocker kan lyfta smaken rejält, menar Annie Hesselstad, tidigare Nobelkonditor och numera verksam på Niehku Mountain Villa i Riksgränsen. Hon förklarar att både ljust och mörkt muscovadosocker fungerar i bullfyllningar, mjuka kakor och pannacotta, där det ger en helt annan smakprofil. Det ljusa sockret bidrar med kolatoner, medan det mörka tillför en tydlig lakritsnyans.
Slutsats
Läs också
Med rätt typ av mjölk, generösa mängder kanel och alternativa sockerarter kan kanelbullarna förvandlas från torra och trista till saftiga, fylliga och fulla av smak.