Hösten är här – löven färgas orange, träden tappar sina kronor och skogarna fylls med doften av jord och fukt. Med den årstiden kommer också en älskad tradition: att samla kastanjer.
Just nu läser andra
Men kastanjer kan användas till betydligt mer än att pyssla ihop kastanjegubbar. Om de tillagas på rätt sätt blir de en riktig delikatess.
Från skogen till tallriken
Den ätliga kastanjen kommer från trädet Castanea sativa, som tillhör bokfamiljen. Det trivs bäst på soliga platser med sur jord och växer främst i Medelhavsområdet – men finns även på många platser i Sverige.
Kastanjer är långt mer än en klassisk vinterdelikatess. De kan ätas nyrostade som snacks, användas i soppor och desserter eller malas till mjöl, puré, flingor och söta krämer.
Så gör du för att lyckas med rostningen
För den som vill tillaga kastanjer på klassiskt vis är ugnsrostning den mest populära metoden.
Börja med att kontrollera att kastanjerna är färska: lägg dem i en skål med kallt vatten. De som sjunker kan användas – de som flyter är troligen gamla eller angripna av mask.
Skär sedan ett litet snitt i toppen på varje kastanj, låt dem ligga i varmt vatten i cirka 30 minuter och rosta dem därefter i 200 grader i ungefär 25 minuter. Vill du ha en sötare smak kan du strö lite socker ovanpå innan du sätter in dem i ugnen. När skalen spricker är de klara.
Läs också
Efter rostningen kan du lägga de varma kastanjerna i en fuktig kökshandduk i några minuter – då blir de lättare att skala.
Resultatet? Små, gyllene frukter med en mjuk och fyllig smak som fångar själva essensen av hösten.