Socker ger snabb energi och söt smak, men för mycket kan påverka hälsan negativt. Det handlar inte om att helt utesluta socker – utan om att förstå skillnaden mellan naturligt och tillsatt socker, och hur mycket som är lagom.
Just nu läser andra
Socker ger snabb energi och söt smak, men för mycket kan påverka hälsan negativt. Det handlar inte om att helt utesluta socker – utan om att förstå skillnaden mellan naturligt och tillsatt socker, och hur mycket som är lagom.
Rekommenderad daglig sockermängd

Amerikanska riktlinjer rekommenderar att högst 10 % av dagens kalorier kommer från tillsatt socker. Det motsvarar cirka 50 gram – eller ungefär 12 teskedar – vid ett energiintag på 2 000 kalorier. Den amerikanska hjärtföreningen går ännu längre och föreslår högst 6–9 teskedar om dagen.
Barn bör äta ännu mindre socker

Barns kroppar är känsligare för socker. Enligt barnläkarsällskapet i USA bör barn över två år inte få mer än 25 gram tillsatt socker dagligen, medan spädbarn helst inte ska få något alls.
Naturligt socker kontra tillsatt socker

Socker i frukt och mejeriprodukter – som fruktos och laktos – förekommer naturligt och kommer med nyttiga fibrer, vitaminer och mineraler. Tillsatt socker däremot, som honung, sirap eller vanligt strösocker, tillför bara kalorier utan näring.
För mycket socker påverkar hela kroppen

Ett för högt sockerintag kan bidra till viktuppgång och öka risken för bland annat högt blodtryck, hjärtsjukdom, cancer och ledproblem. Socker är inte gift, men i stora mängder påverkar det kroppens ämnesomsättning negativt.
Socker och tandhälsa

Läs också
Tillsatt socker är en av de främsta orsakerna till karies hos både barn och vuxna. När socker bryts ner i munnen bildas syror som fräter på tandemaljen. Att minska mängden socker till under 10 % av det dagliga kaloriintaget kan minska risken för hål i tänderna markant.
Sambandet mellan socker och hjärtsjukdomar

Studier har visat att personer som dricker mycket sockersötade drycker löper ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar. Sambandet är dock inte helt fastslaget, eftersom många studier är observationella. Ändå rekommenderas försiktighet, särskilt med läsk och energidrycker.
Hur socker påverkar risken för diabetes

Även om socker inte direkt orsakar typ 2-diabetes kan ett högt intag bidra till viktuppgång och insulinresistens. Forskning pekar på att särskilt sockersötade drycker kan öka risken. Därför rekommenderas vatten som huvudsaklig dryck.
Levern kan påverkas av för mycket socker

Ett högt intag av fruktos – som finns i läsk och söta drycker – kopplas till fettlever, även hos personer som inte dricker alkohol. Fettlever ökar i sin tur risken för metabola sjukdomar som diabetes och hjärtproblem, enligt Health.
Så minskar du ditt sockerintag

Börja med små förändringar: välj osötad yoghurt, be om mindre sötning i kaffet, och ersätt läsk med vatten eller mineralvatten. Ät regelbundet för att undvika sötsug och välj snacks med fibrer, protein och nyttiga fetter. Små steg gör stor skillnad för hälsan på sikt.