Startsida Nyheter Ultrapocessad mat pekas ut som en global hälsorisk – svensk...

Ultrapocessad mat pekas ut som en global hälsorisk – svensk matprofil rasar

Burger, Fastfood, Cake, Kage, Friture
Shutterstock.com

En ny forskningsserie i The Lancet varnar för att ultraprocessad mat driver sjukdomar som diabetes och hjärt-kärlproblem och hotar folkhälsan globalt.

Just nu läser andra

Nu kräver kändisbagaren Sébastien Boudet tuffare politiska grepp – från reklamförbud mot barn till ekonomiska styrmedel. För TV4 Nyheterna beskriver han rapporten som ”en käftsmäll för hela systemet”.

Ny Lancet-serie pekar ut ultraprocessad mat som folkhälsorisk

Den tre delar långa Lancet-serien, publicerad den 18 november 2025 av 43 internationella experter, slår fast att ultraprocessade livsmedel är kopplade till en lång rad negativa hälsoeffekter och utgör ”ett hot mot den globala folkhälsan”. I en systematisk genomgång av 104 långtidsstudier fann forskarna att en klar majoritet visade samband mellan hög konsumtion av ultraprocessat och ökad sjukdomsrisk, rapporterar Reuters

I serien lyfts också hur de här produkterna – ofta energitäta, näringsfattiga och fulla av tillsatser – blivit en allt större del av kosten i många länder. Forskarna efterlyser politiska åtgärder som märkning, begränsad marknadsföring och styrning av livsmedelsmiljöer, skriver thelancet.com

Boudet: ”Det är verkligen en käftsmäll för hela systemet”

När rapporten blev offentlig reagerade Sébastien Boudet kraftigt. I en intervju med TV4 Nyheterna riktar han hård kritik mot matjättar och mot vad han ser som ett systemfel i hela livsmedelskedjan.

– Det är verkligen en käftsmäll för hela systemet, säger han.

Läs också

Boudet har länge drivit linjen att mat är mer än näring – det är en relation som formar både kropp och liv.

– Inte ens din partner är lika nära dig som den maten du äter. Den går igenom varenda cell.

Han menar att industrin brutit det bandet genom att göra ultraprocessat till norm i butiker, reklam och vardag.

– Industrin har varit så duktig på att klippa den här relationen vi haft med mat i Sverige, tills industrin kom och hijackade allting.

– Jag vet vad ultraprocessad är och det är äckligt. Det är inte så att jag ser det som mat.

Läs också

”Lägger allt på bordet” – och visar ett större mönster

Att ultraprocessad mat kan vara skadlig är inget nytt för Boudet. Men han tycker att Lancet-serien gör det svårare för politiker och företag att ducka frågan.

Han beskriver rapporten som en helhetsbild där ultraprocessat inte bara kopplas till enskilda sjukdomar, utan till ett större matsystem som driver ohälsa. Forskarna själva jämför situationen med tobakens historia: när bevisen växer behöver politiken hinna ikapp, skriver The Guardian.

När gränsen suddas ut blir konsumenten lurad

En av Boudets huvudpoänger är att konsumenter ofta har svårt att veta vad som egentligen är ultraprocessat. Han menar att industrin medvetet låter gränsen mellan ”processat” och ”ultraprocessat” flyta, vilket gör det lättare att sälja produkter som låter nyttiga.

– Kroppen blir sjuk av att äta ultraprocessad mat och industrin har varit väldigt duktig på att sudda bort skillnaden mellan ultraprocessad och bara processad.

Som exempel tar han fullkornsprodukter som kan innehålla samma typ av industriell grund som andra ultraprocessade livsmedel.

Läs också

– Fullkorn är inte trolleri som förvandlar någonting dåligt till bra. Du har samma bas. Du kan stoppa en tesked jordgubbssaft i en Red Bull. Men du har fortfarande en Red Bull.

Krav på skärpta regler: moms och reklamförbud

Boudet vill nu se konkret politisk handling. Enligt TV4 Nyheterna föreslår han bland annat höjd moms på ultraprocessad mat och förbud mot reklam riktad till barn.

– Vi måste reglera för att hjälpa folk att göra rätt. Vi måste stötta de som gör det bra. Framförallt: Skydda barnen. Det är människor som lider i onödan. Och det kostar samhället sjukt mycket.

Han riktar också kritik mot dagligvaruhandelns sätt att bygga butiker. Godis i barnhöjd och ultraprocessade produkter på strategiska platser ser han som ett aktivt val för att maximera försäljning.

– Det är kriminellt.

Läs också

”Man har förlorat sin frihet”

I Boudets bild börjar problemet långt innan maten når hyllan: jordbrukets inriktning, kemikalier och råvarusystem leder vidare till industrins näringsfattiga slutprodukter. Resultatet, menar han, är att människor omges av ultraprocessat i nästan varje vardagsval.

– Alltså slutsatsen av rapporten är att människan byggt matmiljöer där det finns bara ultraprocessat eller nästan bara ultraprocessat. Man har förlorat sin frihet för det finns inte många val.

Passionen som driver kritiken

Trots hårda ord säger Boudet att upprördheten bottnar i engagemang snarare än uppgivenhet.

– Jag är passionerad, jag är fransman, vad tror du? Jag brinner för det här.

Lancet-forskarna efterlyser nu snabbare styrning av marknaden och tydligare definitioner av vad ultraprocessat är. Samtidigt varnar delar av industrin för att alltför breda åtgärder kan slå mot billiga livsmedel. Men Boudet menar att alternativet – ökande sjuklighet och växande vårdkostnader – är betydligt dyrare, enligt Reuters

Läs också

Källor: TV4 Nyheterna, Reuters, The lancet, The Guardian

Ads by MGDK