Enligt rapportering från The Guardian har spanska myndigheter inlett en omfattande nödlagsinsats utanför Barcelona efter att afrikansk svinpest upptäckts hos vildsvin för första gången på nästan 30 år.
Just nu läser andra
The Guardian rapporterar att en sex kilometer stor avspärrningszon har upprättats runt Bellaterra, där två döda vildsvin nyligen testades positivt för afrikansk svinpest (ASF). Specialister analyserar även ytterligare åtta misstänkta fall.
Kataloniens jordbruksminister Òscar Ordeig sade att viruset kan ha kommit in i området genom kontaminerat kött som ett vildsvin ätit.
”Sannolikheten att ursprunget var kallskuret, en smörgås eller en kontaminerad produkt … är hög,” sade han i lokalradio och betonade att detta fortfarande är en hypotes.
Ordeig uppgav att 117 personer från Spaniens militära insatsenhet har satts in för att desinficera drabbade områden, ta bort kadaver och övervaka zonen med hjälp av drönare.
Offentliga varningar
Myndigheterna har uppmanat invånarna att inte mata vildsvin och att kontakta räddningstjänsten om de påträffar döda djur.
Läs också
Kataloniens regionpresident Salvador Illa sade till The Guardian att responsen varit omedelbar och ”helt transparent”, och tillade: ”Vi arbetar … för att stoppa utbrottet, för att hjälpa och skydda sektorn.”
Spaniens jordbruksminister Luis Planas höll samtal med företrädare för grisindustrin och sade att regeringen ”aktiverar alla sina mekanismer” för att stoppa spridningen och skydda exporten.
Exporttryck
Spanien är EU:s största producent av griskött och exporterar årligen produkter till ett värde av mer än 8,8 miljarder euro. The Guardian rapporterar att Kina — en nyckelmarknad som står för nästan 42 % av Spaniens export till tredjeländer — tillfälligt stoppat importen från provinsen Barcelona, men fortsätter att ta emot kött från andra regioner.
Hantering av ett känt hot
Afrikansk svinpest utgör ingen risk för människor men är ofta dödlig för grisar. The Guardian noterar att viruset orsakat enorma förluster i bland annat Kina och Tyskland och kan spridas via infekterade djur, fästingar och kontaminerade köttprodukter.
Eftersom ASF kan överleva i månader i bearbetat kött och i åratal i frysta kadaver är myndigheterna särskilt oroliga för gränsöverskridande smitta via livsmedel.
Läs också
Källa: The Guardian