Gula, fluffiga och saftiga lussekatter är för många ett måste i december. Men ett vanligt misstag kan göra bullarna torra och trista – och det sitter ofta i russinen. Nu berättar konditorn Oscar Målevik vad du ska undvika, vilken saffran som är värd pengarna och hur du räddar ett misslyckat bak.
Just nu läser andra
Julbaket är i full gång runt om i landet. Lussekatter, pepparkakor och godis fyller köken – men trots goda ambitioner blir resultatet ofta torrare än tänkt. Enligt konditorn Oscar Målevik finns det tydliga orsaker till varför, skriver Nyheter24.
Saffranen som ger färg – och den du bör undvika
All saffran är inte lika bra när det kommer till bakning. Oscar Målevik är tydlig med vad hemmabagare bör välja – och vad som bör stå kvar i butikshyllan.
– Köp aldrig mald saffran. Välj alltid saffransstrån. Det gör enorm skillnad både för smaken och färgen, säger han i en intervju med Allt om mat.
Stråna bör dessutom förberedas i god tid.
– Lägg saffranet i sprit innan baket för att få ut maximal smak. Vodka, konjak eller calvados fungerar bra. Vill man undvika alkohol går det lika bra att koka in saffranet i en sockerlag, säger Målevik.
Läs också
Därför gör russinen lussekatterna torra
Att lussekatterna ofta upplevs som torra har flera förklaringar. En oväntad bov är russinen.
– Torra russin suger åt sig vätska från degen. Det gör brödet torrare, inte saftigare, säger Oscar Målevik till Allt om mat.
Han menar också att den klassiska lussekatten i sig är ganska otacksam.
– Lussekatter är bland det tråkigaste som finns i brödväg. De saknar fyllning. Gör istället saffransbullar och lägg i smör, vaniljsocker eller lite mandelmassa – det ger både smak och saftighet.
Vill man ändå använda russin finns ett enkelt knep.
Läs också
– Lägg dem i vatten ett dygn innan baket. Då stjäl de inte fukt från degen, utan hjälper istället bullarna att hålla sig mjuka längre.
Jäsningen som gör hela skillnaden
Tålamod är en underskattad ingrediens i lussebaket. Enligt Målevik kan bara några extra minuter förändra resultatet rejält.
– Stressa inte degen. Låt den jäsa ordentligt, gärna i flera omgångar. Så lite som 15 minuter extra kan göra stor skillnad för hur luftiga bullarna blir.
Så räddar du torra lussekatter
Har lussekatterna redan hunnit bli torra finns ändå hopp.
– Man kan snabbt värma dem i mikron. Då blir de mjuka igen, men de måste ätas direkt, annars blir de torra på nytt, säger Oscar Målevik till Allt om mat.
Läs också
Med rätt saffran, blötläggna russin och lite mer tålamod kan årets lussekatter bli både gulare, saftigare – och betydligt godare.