Anställda avslöjar i kontroversiell dokumentär: Så här lurar LIDL sina kunder

Henrik R

61 veckor sedan

|

17/04/2023
Förbrukning
Foto: Dagens.se
Foto: Dagens.se
Anställda i en Lidl-dokumentär visar hur livsmedelskedjan 'lurar' sina kunder.

Anställda från LIDL förklarar i ZDF-dokumentären "LIDL: Die Insider" hur Lidl använder olika försäljningsknep för att öka omsättningen och därmed få större vinst.

Supermarketkedjan drar sig inte för att lura sina kunder att köpa mer genom att använda olika knep under köpupplevelsen.

En av insiderna förklarar att knepen börjar med shoppingvagnen. Varukorgen är medvetet gjord större så att inköpen ser små ut. Det får kunderna att köpa mer.

Om du går med shoppingvagn är den lutad på ett sådant sätt att inköpen alltid glider i riktning mot handtaget. På det sättet ser kunden inte sina inköp och får därmed en större tendens att lägga mer i vagnen.

Insidern i dokumentären är helt säker: "Om vi hade haft mindre shoppingvagnar skulle Lidl aldrig ha kunnat generera den försäljning som det nu gör."

Enligt dokumentären arbetar LIDL med att avskaffa shoppingkorgar så att kunderna måste använda en vagn. Det skulle ge en ökad försäljning.

Prislappar ÖVER produkterna

LIDL är inte den enda lågpriskedjan som har stora shoppingvagnar, men Lidl använder tydligen andra knep för att förvirra kunderna när de handlar.

I alla andra butiker är prisskyltarna under varorna. Det är annorlunda hos Lidl. Detta är avsett att få kunderna att välja varor med ett påstått lågt pris som faktiskt tillhör en annan produkt.

Anklagelserna slutar dock inte där.

ZDF-dokumentären nämner också butikens hantering av påstått färska frukt och grönsaker. Enligt dokumentären skördas bananerna omogna och importeras till Tyskland. De mognar sedan konstgjort av gaser. På så sätt kan Lidl själv bestämma när bananerna är redo för försäljning. Denna metod innebär att supermarketkedjan får mer kontroll över hur mycket mat som måste kastas. Man skulle tro att det var en positiv åtgärd, men lågpriskedjans metoder kritiseras i dokumentären.

Designar egna varumärken efter de stora

Det kritiseras också att Lidls egna produkter anpassas till originalprodukterna så långt det är juridiskt möjligt.

Detta gäller både utseendet på förpackningen och smaken.

Ofta är varumärket och det privata märket producerat av samma tillverkare. Enligt dokumentären pressar LIDL tillverkaren att producera privata märken för LIDL genom att hota med att ta bort varumärket från sortimentet.