Coronavirusets nya ansikte: Eris - Vad betyder det för Sverige?

Skriven av Jakob A. Overgaard

39 veckor sedan

|

21/08/2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En ny variant av coronaviruset har dykt upp. Den kallas EG.5 eller Eris och har redan bekräftats i 51 länder.

Världshälsoorganisationen (WHO) rapporterar att antalet fall ökar stadigt. I Sverige har omkring 30 fall upptäckts, enligt Folkhälsomyndigheten.

I vårt land utgör den nya varianten ungefär 10 procent av de fall som har identifierats under de senaste fyra veckorna. Det är främst personer på sjukhus eller i äldreboenden som har testats.

Magnus Gisslén, professor i infektionssjukdomar och tillträdande statsepidemiolog, förklarar att EG.5 är vanligast i Kina och USA just nu. Men WHO tror att det kan bli den dominerande varianten globalt under hösten och vintern.

Eris: En Mildare Variant?

Trots ökningen av Eris håller WHO ett extra öga på situationen. De tror inte att det är en allvarligare variant än tidigare. Eris är en ny undergrupp av det gamla omikronviruset.

Vi vet inte mycket om det ännu, men vi känner till dess mutationer. Mutationer är nödvändiga för att viruset ska kunna fortsätta spridas, och det är en naturlig del av dess utveckling.

Skydd och Risker

Gisslén tror att de flesta har ett bra skydd mot det nya coronaviruset. Men om man inte är vaccinerad eller inte har haft viruset tidigare, kan man bli allvarligt sjuk. Det gäller också om man är i en riskgrupp och inte är vaccinerad.

Folkhälsomyndigheten överväger inte nya restriktioner för tillfället. Det beror på att viruset verkar ge en mild sjukdom hos de flesta.

Eris är här, men det finns ingen anledning till panik. Det verkar vara en relativt mild variant, och de flesta har skydd mot det. Men det är viktigt att fortsätta följa utvecklingen och ta hänsyn till rekommendationer från hälsomyndigheterna.