Startsida Hälsa Nya kostråd 2025: Ät mer grönt – och dra ner...

Nya kostråd 2025: Ät mer grönt – och dra ner på köttet

Food,High,In,Coenzyme,Q10,Healthy,sund,mad
Shutterstock.com

Livsmedelsverket vill se en grönare tallrik för bättre hälsa och mindre klimatpåverkan.

Just nu läser andra

Livsmedelsverket har uppdaterat sina kostråd – och budskapet är tydligt: vi behöver äta mer grönsaker, baljväxter och fullkorn, samtidigt som vi minskar på kött, sötsaker och feta livsmedel. Syftet? Att förbättra folkhälsan och minska vår miljöpåverkan.

– Små steg räcker långt. Det handlar inte om att vara perfekt, säger nutritionisten Åsa Brugård Konde i ett pressmeddelande.

Dåliga matvanor – en stor hälsorisk

Enligt myndigheten är dåliga kostvanor den näst största riskfaktorn för ohälsa i Sverige – endast tobak är värre. Om fler följde de nya rekommendationerna skulle över 100 000 fall av cancer och hjärt-kärlsjukdomar kunna förebyggas varje år.

De nya riktlinjerna uppmuntrar till att äta mycket frukt, grönsaker och baljväxter dagligen. Även fisk två till tre gånger i veckan rekommenderas. Pasta, bröd och andra spannmålsprodukter bör helst innehålla fullkorn, medan godis, snacks och andra kaloririka produkter bör minskas.

Läs också

Max 350 gram kött i veckan

Rött kött från nöt, gris, lamm och vilt innehåller viktiga näringsämnen som järn, zink och B12 – men också fett som kan öka risken för sjukdom. Framför allt bearbetat kött, som korv och bacon, har kopplats till tjock- och ändtarmscancer.

Livsmedelsverket rekommenderar att vuxna inte äter mer än 350 gram rött kött i veckan. Det motsvarar ungefär 500 gram innan tillagning – och bara en liten del bör vara charkprodukter.

Följer man denna gräns skulle runt 3 500 cancerfall, 15 000 hjärt- och kärlsjukdomar samt cirka 1 600 dödsfall kunna undvikas årligen, enligt myndighetens beräkningar.

Bra alternativ till kött

För dig som vill äta mindre kött finns det gott om näringsrika alternativ. Exempelvis:

  • Ägg
  • Fisk
  • Bönor, linser och ärter
  • Tofu
  • Nötter och frön

Dessa innehåller viktiga proteiner, mineraler och fibrer som kroppen mår bra av.

– Många vill äta bättre, men tror att de måste förändra allt. Så är det inte. Det räcker med små förändringar, säger Åsa Brugård Konde.

Klimatsmart mat gynnar Sverige

Kostråden är inte bara bra för vår hälsa – de bidrar också till en mer hållbar livsstil. Genom att äta mer enligt råden och välja svenska produkter kan vi samtidigt:

  • Stötta den svenska livsmedelsproduktionen
  • Minska klimatpåverkan
  • Bidra till en levande landsbygd

– Det är ett win-win för både hälsa och miljö, säger Livsmedelsverkets generaldirektör Annica Sohlström.

Livsmedelsverkets kostråd 2025 – kort sammanfattat

  • Minska på socker, salt och mättat fett.
  • Ät minst 500 gram frukt, grönsaker och bär per dag.
  • Välj baljväxter ofta – gärna dagligen.
  • Satsa på fullkorn i pasta, bröd och gryn.
  • Ät fisk 2–3 gånger i veckan.
  • Begränsa rött kött till max 350 gram per vecka.
  • Inkludera mejeriprodukter – gärna syrade som yoghurt och fil.
  • Använd rapsolja och andra Nyckelhålsmärkta matfetter.
  • Ät 2–3 matskedar osaltade nötter varje dag.
  • Begränsa saltintaget till högst 6 gram om dagen – använd joderat salt.
  • Var försiktig med alkohol.

Källa: Livsmedelsverket.

Läs också

Tyckte du artikeln var intressant? Dela den här Dela artikeln: