Många ställer sina nydiskade glas upp och ner i skåpet för att skydda dem från damm. Men det är faktiskt en vana som kan göra mer skada än nytta. Här är varför – och vad du bör göra istället.
Just nu läser andra
Diskmaskinen – en dold energitjuv i köket
Diskmaskinen är en självklar del i många hem, men den hör också till de apparater som drar mest energi. Anledningen är att den måste värma upp mycket vatten för att kunna lösa fett och matrester. Ett enkelt sätt att spara pengar är att använda maskinens eko-program.
Enligt sajten Familjeliv har de flesta nyare modeller en särskild ”eco”-knapp, och genom att välja den minskar du både energiförbrukningen och kostnaderna för varmvatten. Effekten blir dessutom bäst om du använder disktabletter och rengöringsmedel som är anpassade för eko-programmet.
Ytterligare ett spartips är att hoppa över diskmaskinens inbyggda torkfunktion. Öppna istället luckan när programmet är klart och låt disken lufttorka – det gör både plånboken och miljön en tjänst.
Därför ska glas inte stå upp och ner
När diskmaskinen är klar är glas och porslin ofta fortfarande varma och lite fuktiga. Det kan kännas smart att ställa glasen upp och ner i skåpet för att undvika damm, men det är faktiskt ett misstag.
Fukten blir nämligen kvar inne i glaset när det står upp och ner, och då ökar risken för det som kallas glaspest. Det är en permanent skada på glasytan som visar sig som en vit, matt och mjölkaktig hinna.
Läs också
– När man tar ut glasen ur diskmaskinen finns det ofta fortfarande fukt kvar. Och om glasen står upp och ner kan fukten inte avdunsta, vilket gör att glaspest kan uppstå, säger Gitte Sørensen från danska konsumentrådet Tænk.
Så undviker du skadade glas
För att skydda dina glas är det bättre att låta dem lufttorka ordentligt innan du ställer in dem i skåpet. När de är torra ska de placeras med botten nedåt, så att eventuell fukt inte stängs inne.
På så sätt slipper du tråkiga fläckar och förlänger livslängden på dina glas – samtidigt som du håller köket fräscht och energiförbrukningen nere.