Förväntad extremsommar – nu slår SMHI tillbaka

Skriven av Henrik R

Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com
Nu slår SMHI tillbaka.

Inför sommaren 2023 var det många som förutspådde att det skulle bli en sommar lika varm som den vi upplevde 2018. Dessa förutsägelser baserades på olika långtidsprognoser från meteorologer runt om i världen. Till och med TV4:s meteorolog Madeleine Westin gick ut i april och rekommenderade att folk skulle börja förbereda sig mentalt och köpa fläktar.

Juni visade sig också vara ovanligt varm och torr, vilket verkade bekräfta dessa förutsägelser. Men sedan dess har extremvädret uteblivit. Istället har regnet vräkt ned på många håll i landet, med Göteborg som ett exempel där det har regnat nästan varje dag de senaste veckorna.

Medierna hade knappast missat varningarna om extremvärme i sommar. Det pratades bland annat om att "El Niño" utgjorde just ett sådant tecken. Men nu slår SMHI tillbaka mot de långtidsprognoser som presenterades inför sommarmånaderna.

SMHI-meteorologen Therese Fougman förklarar för Göteborgs-Posten att vädret inte har något minne. Bara för att våren i år påminde om hur våren 2018 var så betyder inte det att sommaren kommer att utvecklas på samma sätt. Hon har själv noterat att många långtidsprognoser inte motsvarat det som förutspåddes, och att olika väderinstitut tycks jobba på olika sätt.

Fougman menar att den typen av uttalanden alltid skapar rubriker och det är klart att det är lätt för medier att haka på det och driva det vidare. Och i juni såg det ju ut som att det var på väg att stämma. Men nu finns det ingenting som tyder på att sommarens extremprognoser skulle vara på väg att infrias under den närmaste tiden.

Nästa vecka kommer att inledas lågtrycksbetonat. Längre än tio dagar fram ger inte SMHI några prognoser. Det ser redan ut att bli allmänt varierande molnighet med tidvis skurar som drar in med västlig vind varvat med kortare eller längre soliga stunder, framhåller SMHI i ett uttalande på sin hemsida.

Under helgen kommer vädret variera. Det blir kraftiga skurar, sol och blåst. Norra halvan av landet har mycket utrymme till sol, medan det blir blötare i söder. Under lördagen rör sig nattens regnväder i sydväst vidare norrut från nordvästra Götaland, över västra Svealand och når sydvästligaste Norrland framåt kvällen, meddelar SMHI.