Det är faktiskt enklare än man tror.
Just nu läser andra
Ost är en självklar del i många kök. Oavsett om den smälts på en toast eller rivs över pastan är den en favorit hos många.
Men de stora ostblocken som säljs i mataffärerna kan vara svåra att få slut på – särskilt om man bor ensam eller inte äter ost så ofta.
Trots att ost håller längre än många andra livsmedel i kylskåpet kan den ändå börja mögla om den ligger för länge utan att användas.
Som tur är finns det ett enkelt knep som kan förlänga hållbarheten och rädda osten från att hamna i soporna. Det rapporterar The Mirror.
Låt osten andas – så håller den längre
Det handlar om hur du förvarar osten efter att du öppnat den tätslutande plastförpackningen. Enligt experter är det viktigt att osten får ”andas”.
Läs också
Eftersom ost innehåller mycket fukt kan plastförpackningar stänga in fukten, vilket skapar en miljö där bakterier och mögel trivs.
Ett rekommenderat sätt att förvara osten är att slå in den i bakplåtspapper eller så kallat ostpapper. Den här metoden kan förlänga hållbarheten tre till fyra gånger jämfört med att bara låta den ligga kvar i plasten.
Billigare alternativ till dyrt ostpapper
Ostpapper kan vara kostsamt – ett 15-pack kostar cirka 17,50 pund på Amazon (ungefär 150 svenska kronor). Men du behöver inte lägga så mycket pengar – vanligt bakplåtspapper fungerar lika bra och finns i de flesta butiker för under 2 pund (ca 17 kronor).
En TikTok-kock har delat med sig av den här förvaringsmetoden och avråder från att låta osten ligga kvar i originalförpackningen i plast, eftersom det ökar risken för mögel.
Enligt henne kan man i stället använda vaxat papper eller bakplåtspapper och lägga osten i en papperspåse. Ostpapper är nämligen vaxat på ena sidan och fungerar likt bakplåtspapper på den andra.