Ett enkelt grepp kan göra stor skillnad för både smak och hållbarhet.
Just nu läser andra
Det känner du säkert igen.
Du har köpt ett nybakat bröd hos bageren och tänker att det åtminstone ska räcka hela veckan.
Men redan dag två märker du att brödet har blivit så torrt att det knappt går att tugga.
Så vad gick egentligen fel? När det gäller förvaring av bröd finns det flera saker att ta hänsyn till.
Det rapporterar tidningen Gelderlander.
Läs också
Enligt bagaren Joost Arijs spelar både förpackningen och hur brödet hanteras en avgörande roll.
”De papperspåsar som bagerier använder innehåller paraffin, vilket hjälper till att skydda brödet från att torka ut”, förklarar han. Samtidigt rekommenderar han att man låter bli att skiva brödet i förväg.
Bra för skivat bröd
En av de vanligaste förvaringslösningarna är just papperspåsen. Den fungerar bra för redan skivat bröd, men är inte alltid det bästa valet för ett helt bröd, menar bagaren.
”Vi rekommenderar att förvara hela bröd i silkespapper eller helt enkelt i en kökshandduk. På så sätt håller sig brödet färskt i minst två till tre dagar”, säger han.
Skivat bröd har däremot kortare hållbarhet och bör ätas relativt snabbt för att inte torka ut.
Läs också
Undvik plastpåsen
Om du brukar lägga brödet i en plastpåse bör du tänka om. Plast gör att fukt stängs inne, vilket kan leda till att skorpan tappar sin krispighet.
Därför är papperspåsen ofta ett bättre alternativ. En brödlåda i plast eller metall kan också vara en god investering för den som vill förvara bröd på rätt sätt.
Bröd i frysen?
Att frysa in bröd är ytterligare ett alternativ – men det är inget som bagaren förespråkar.
”Infrysning förstör brödets krispighet och påverkar smaken negativt”, säger han. Dessutom förlänger det inte nödvändigtvis hållbarheten efter upptining.
Slutsatsen är därför enkel: köp helst ett helt bröd hos bageren, förvara det på rätt sätt och skär bara de skivor du ska äta. På så vis behåller brödet både smak och konsistens längre.