Tre sanningar om kejsarsnittmammor som alla bör känna till

Skriven av Johanna Frid

396 veckor sedan

|

08/11/2016
Livsstil
Foto: Colourbox.
Foto: Colourbox.
Du vet inte vad ett kejsarsnitt är förrän du har prövat det på din egen kropp.

Att bli mamma är ingen lätt uppgift - oavsett om barnet kommer till världen genom en vaginal förlossning eller skärs ut med kejsarsnitt.

För många framstår kanske kejsarsnitt som den lätta och smärtfria lösningen. Men de kvinnor som har provat på att få ett 15 centimeter långt snitt över magen och sedan upplevt läkaren jobba sig igenom sju lager för att få ut bebisen - vet att det inte är hela sanningen.

Enligt sidan Bright Side krävs det både mod och styrka för att få ett kejsarsnitt, men det kräver också en hel del av kvinnan efter operationen. Därför har kejsarsnitt-mammor all anledning att vara stolta över sina ärr på magen, skriver Bright Side. 

Här är tre sanningar om mammor som har fått kejsarsnitt - oavsett om det är planerat eller akut: 

1. De här kvinnorna tar modigt konsekvenserna av det kirurgiska ingrepp som ett kejsarsnitt är.

Trots att man utför hundratals kejsarsnitt dagligen på svenska sjukhus är det en stor operation, som kan innebära massor av komplikationer för både mamman och barnet. Dessutom kan en födande kvinna bara ha med sig en person till kejsarsnittet, och om det ska gå riktigt snabbt kan den blivande mamman hamna på operationsbordet ensam. Det göra upplevelsen betydligt mer skrämmande.  

2. Kejsarsnittkvinnor vet inte om allt är ok när de lämnar operationssalen 

När barnet kommer ut ur magen är det inte säkert att allt är som det ska. De många lagren i mammans mage ska sys ihop, eventuella blödningar ska stoppas och bedövelsen ska avta innan läkarna kan säga att förlossningen har gått bra för både mamman och barnet.

Kom ihåg att mamman är vid medvetande under ingreppet och kan känna hur läkaren tar i henne och höra vad som sägs.

3. De här nybakade mammorna går i genom en väldigt svår tid efter förlossningen och klarar det som hjältinnor. 

Det förekommer en hel del smärtor och begränsningar efter kejsarsnittet, samtidigt som mammorna ska ta hand om en nyfödd som kräver omsorg dygnet runt.

I början ska all rörelse vara väl genomtänkt, och det är hårt jobb att komma upp ur sängen eller soffan utan hjälp. Och i flera veckor efter operationen får mamman varken göra rent, släpa matkassar, cykla eller lyfta andra saker än bebisen.

Smärtorna försvinner först efter en längre tid. Trots de många utmaningarna tar kejsarsnittsmammorna det ofta med ett leende, eftersom de blivit mammor till en liten guldklimp som de inte vill byta bort för allt i världen.