Om du är en av dem som slänger korv på grillen så fort solen tittar fram – läs detta först.
Just nu läser andra
Att grilla är något många svenskar älskar. Men kanske är det dags att tänka om – åtminstone om man ska följa rådet från en före detta kunglig kock.
Korven blir seg
Jeff Baker, tidigare kock åt drottning Elizabeth II, har nyligen delat med sig av sina tips om hur man tillagar den perfekta korven – och varför grillen är fel väg att gå.
Han menar att vi gjort fel i åratal. Att använda grill eller ugn är, enligt honom, ett misstag.
Baker, som idag är utvecklingschef på Farmison & Co, förklarar att grillens höga temperatur bränner korvens skinn innan den hunnit bli ordentligt genomstekt. Resultatet blir ett segt och hårt yttre – men en ofärdig insida.
Läs också
Så tillagar du korv rätt
I stället för att grilla korven föreslår han en betydligt bättre metod.
”Stek dem i panna med en tesked anka- eller gåsfett. Stek i 10–12 minuter på låg till medelvärme och vänd dem ofta”, säger Jeff Baker.
I en intervju med brittiska Daily Star avslöjar han också andra vanliga misstag många gör i köket.
”Vissa sticker hål i skinnet för att undvika att det spricker – men det gör bara att all saft rinner ut, och då blir korven torr i stället”, säger han och slår hål på en gammal grillmyt.
Grillens baksida
Den klassiska grillmetoden kallar han ”ett recept på en dålig korv”. Använd i stället en non-stick stekpanna på låg till medelvärme.
”Om du vänder korven regelbundet får den en fin gyllenbrun yta”, säger han.
Martin King, kocken bakom matbloggen The Why Chef!, håller med. I en intervju med australiensiska Mammamia säger han:
”Korven bör tillagas långsamt på låg värme så att den hinner bli jämnt genomstekt, utan att skinnet blir segt som en stövel.”