Startsida Mat Fiskgryta med räkor, musslor och aioli smaksatt med grillad paprika

Fiskgryta med räkor, musslor och aioli smaksatt med grillad paprika

Fiskgryta
hlphoto / Shutterstock

En mustig fiskgryta med räkor och musslor som får hela köket att dofta hav. Den serveras med en krämig aioli smaksatt med grillad paprika – och självklart gott bröd att doppa i den fylliga grytan.

Just nu läser andra

Smaker från havet med en rökig twist

Detta behöver du till grytan: 4-6 personer.

  • 400 g vit fisk (t.ex. torsk, kolja eller sej)
  • 200 g räkor (skalade)
  • 500 g färska musslor
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1 morot
  • 1 burk krossade tomater
  • 2 dl vitt vin
  • 3 dl fiskfond eller buljong
  • 1 msk olivolja
  • 1 tsk timjan
  • Salt och svartpeppar

Till aiolin:

  • 1 äggula
  • 3 dl neutral olja
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 msk finhackad grillad paprika (ur burk eller hemgjord)
  • Salt

Så gör du

  1. Förbered basen: Finhacka lök, vitlök, fänkål och morot. Fräs allt i olivolja tills det blir mjukt och doftande.
  2. Tillsätt vätska: Häll i vinet och låt det koka ner några minuter. Rör ner krossade tomater, fiskfond och timjan. Låt sjuda i 10–15 minuter.
  3. Koka musslorna: Lägg i musslorna och låt dem öppna sig under lock (ca 5 min). Släng de som inte öppnar sig.
  4. Lägg i fisken: Skär fisken i bitar och låt sjuda försiktigt i buljongen i ca 5 minuter.
  5. Tillsätt räkorna: Lägg i räkorna precis före servering – de ska bara bli varma.
  6. Gör aiolin: Vispa ihop äggula, vitlök och citronsaft. Tillsätt oljan droppvis under vispning tills aiolin tjocknar. Rör ner den hackade grillade paprikan och smaka av med salt. En stavmixer gör jobbet på sekunder.
  7. Servera: Häll upp grytan i djupa skålar, toppa med en klick aioli och servera med nyrostat bröd vid sidan.

Tips

  • Lite finhackad chili ger extra värme.
  • Vill du ha en lyxigare variant? Lägg till några bitar lax eller pilgrimsmusslor.
Ads by MGDK